Csak a nemzet védelmezője nyerheti meg az elnökválasztást

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az alkotmányt úgy módosították, hogy Gurbanguly Berdimuhamedow élete végéig elnök maradhasson. Ellenjelöltjei is mind hozzá lojálisak.


Elkezdődött az elnökválasztás Türkmenisztánban, és borítékolható, hogy harmadszor is újraválasztják a hivatalban lévő államfőt, az országot vaskézzel irányító Gurbanguly Berdimuhamedowot.

Rajta kívül még 8 jelölt indul. Bár most először fordul elő, hogy közülük 3-at politikai pártok jelöltek, mindannyian az államfőhöz hű emberek, és várhatóan a voksok töredékét fogják megszerezni. Az 5 évvel ezelőtti választáson Berdimuhamedow a szavazatok 97 százalékával győzött.

A most 59 éves államfő tíz évvel ezelőtt vette át az ország irányítását, miután meghalt az ugyancsak önkényuralmat fenntartó, életfogytig elnöklő Saparmurat Nijazov. A fogorvosi diplomával és gazdaságtudományi doktori fokozattal rendelkező Berdimuhamedow elődjéhez hasonlóan nem tűri a politikai ellenzéket, elfojtja az elégedetlenkedő hangokat, a Niyazov által kiépített személyi kultuszt pedig lassan önmaga iránti határtalan tiszteletre és rajongásra cseréli le.


Aranyozott szobra is lett

Míg Niyazov a türkmének atyja, azaz Türkmenbasi volt, Berdimuhamedowot a nemzet védelmezőjének, Arkadagnak szólítják országában. Mindkettejüknek aranyozott szobrot állítottak a fővárosban, Asgabatban.

Türkmenisztánban tavaly módosították az alkotmányt, és Berdimuhamedow is élete végéig elnök maradhat: eltörölték az induláshoz kötött legfeljebb 70 éves korhatárt, az elnöki ciklus időtartamát pedig 5-ről 7 évre változtatták. Az elnök hatalma be van betonozva, holott az országban lassul a gazdasági növekedés, a többéves költségvetési többlet után hiány lépett fel a büdzsében, és valutában is szűkölködik az ország, amióta a saját gazdasági problémáival küszködő Moszkva felfüggesztette a türkmén gáz importját.