Csak a legjobbtól: Blatter tart előadást a FIFA reformjáról

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A Bázeli Egyetemen talán senkinek nem szúrja a szemét, hogy éppen Blatter volt a szervezet milliárdos korrupciós ügyeinek főszereplője.


Április 15-én a Bázeli Egyetemen A FIFA reformja címmel tartanak kerekasztal beszélgetést, melynek egyik sztárvendége Sepp Blatter, a szervezet korábbi elnöke lesz. A korábbi elnök nem hajlott kora (80 éves), vagy megromlott egészségi állapota miatt távozott a FIFA éléről, hanem azért, mert kiderült, hogy 1998-tól 2015-ig tartó elnöki időszakában több milliárd dollárt megmozgató korrupciós ügyek tömkelege szétzilálta a világ labdarúgását irányító szervezetet.

Blatter ellen jelenleg párhuzamosan nyomoz a svájci és az amerikai ügyészség, a FIFA etikai bizottsága pedig hat évre eltiltotta a futball minden formájától. Ennek fényében kissé visszásnak tűnik meghívása egy ilyen témájú konferenciára. Ugyanakkor feltétlenül dicsérnünk kell az egyetem humorérzékét, a szervezők ugyanis Blatter beszélgetőtársának Luis Moreno Ocampót, a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Crminial Court) korrupciós ügyekben nyomozó korábbi főügyészét hívták meg.

Az egyetem által kiadott közleményben a következő szerepel Blatterről:

„1981 és 1989 között Joseph S. Blatter főtitkárként, 1998-tól lemondásáig pedig a FIFA elnökeként dolgozott. Reformokat kezdeményezett, és harcot indított a FIFA-n belüli korrupció ellen, miközben folyamatosan korrupcióval és visszaélésekkel vádolták meg.”

Úgy látszik az egyetem munkatársai az elmúlt egy évben nem nagyon olvastak újságot. Mindenesetre a konferenciát majd élőben lehet követni a fentebb linkelt oldalon.