Csak a legelszántabbak tudnak kinyitni most vasárnap

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Bár elvben még a héten hatályba léphet a boltzár feloldásáról elfogadott jogszabály, a kereskedelmi szövetség szerint mégsem valószínű hogy az eddigi néhány tucatnál sokkal több üzlet nyit ki vasárnap. A nagyobb áruházak elkezdték vizsgálni, hogy lehetséges-e egyáltalán ennyire rövid időn belül kinyitni. Aki bejelentés nélkül nyit ki, 50 ezer forint bírságot is kaphat.


"Célunk, hogy a mindig hatályos jogszabályi kereteken belül a vásárlók számára legjobb lehetőségeket tudjuk kínálni. Vizsgáljuk az elfogadott törvény részleteit.", válaszolta kérdésünkre a Tesco áruházlánc, miután az országgyűlés kedden megszavazta, hogy a boltok vasárnap is nyitva tarthatnak. A Sparnál is azt közölték, hogy vizsgálják a vasárnapi boltnyitás feltételeit.

Az ALDI csak annyit közölt, hogy "az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. a hatályos jogszabályok szerint alakította ki 107 magyarországi üzletének nyitva tartását és a jövőben is jogkövető módon a mindenkori hatályos jogszabályok alapján fog eljárni."

A WestEnd "örömmel fogadta a hírt, illetve a törvényjavaslat elfogadását", és haladéktalanul megkezdte az egyeztetést a partnereivel, közölte a bevásárlóközpont. Azzal kapcsolatosan azonban, hogy a WestEnd-ben levő üzletek kinyitnak-e akár már most vasárnap, még nem tudtak nyilatkozni.

Az IKEA azt válaszolta megkeresésünkre, hogy "Miután a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásának eltörlésével kapcsolatos törvényjavaslatot elfogadták, ismét átgondoljuk áruházaink nyitva tartási idejét.
Az IKEA jelenleg vizsgálja, hogy az elfogadott törvényjavaslathoz igazodva mikortól alakíthatja át a működését úgy, hogy a hét minden napján biztosíthassa a kényelmes vásárlás lehetőségét."

A Hervis akár már most vasárnap kinyitja minden magyarországi üzletét, jelezték még korábban a hvg.hu-nak: "ha a parlament is megszavazza a változást, a 27 hazai Hervis üzlet már most vasárnap kinyit" - ígérték.Nagyon gyorsnak kell lenni

Bár nem lehetetlen, de technikailag csütörtök vagy péntek előtt nem valószínű, hogy életbe lép a kedden rekordgyorsasággal elfogadott jogszabály. A törvényt alá kell írnia a házelnöknek, a köztársasági elnöknek, utána meg kell jelennie a Magyar Közlönyben, és a rákövetkező napon lép hatályba.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke, bár nem tartja elképzelhetetlennek, nem számít arra, hogy már vasárnap lehetővé válik a boltnyitás. Noha a frissen elfogadott jogszabály addigra hatályos lehet, mondta a VS-nek, azonban az üzleteknek a megváltozott nyitvatartást a változás előtt nyolc napon belül be kell jelenteniük az önkormányzatnak.

Mivel a bejelentést csak hatályos jogszabály alapján lehet megtenni, így amelyik bolt ki akar nyitni, csak akkor teheti meg, ha a a törvénymódosítás legkésőbb csütörtökön megjelenik a közlönyben, mert így pénteken, amikor életbe lép, még van mód szólni az önkormányzatnak.

Évente néhány alkalommal az üzletek az eddigi szabályok szerint is kinyithattak. Ezzel a lehetősséggel élve azonban most nem lehet meggyorsítani a folyamatot, hiszen ezt 15 nappal korábban már be kellett volna jelenteni. Most vasárnap tehát főleg azok az üzletek nyitnak ki, akik ezt már korábban kérték.


Bírságot is kaphat, aki elkapkodja

Azoknak a boltoknak, amelyek ki akarnak nyitni vasárnap, tárgyalniuk kell a beszállítókkal, de ami még fontosabb, a munkavállalókkal, illetve a külsős szolgáltatókkal. Ez semmiképp nem megy egy-két nap alatt, vélekedett Vámos György. Ezen kívül a munkajogi szabályok szerint a dolgozókkal legalább hét nappal korábban, és legalább egy hétre előre kell írásban közölni a munkaidő-beosztásukat, hacsak nincs eltérő megállapodás a munkáltatók és a munkavállalók között. A korábbi beosztást legkésőbb négy nappal korábban lehet módosítani, vagyis ami a legközelebbi vasárnapot illeti, szerdán.

Vámos György szerint ettől függetlenül várhatóan nem egyszerre, hanem fokozatosan fognak kinyitni vasárnaponként az áruházak, és mindenekelőtt azok, amelyek a boltzár tavaly márciusi bevezetése előtt is nyitva voltak: így a legnagyobb szupermarketek, valamint a plázák.

A határidők ugyanakkor nem kőkemények. A VS erről több önkormányzatot is megkérdezett. Volt, amelyik szerint a nyolc napot úgy kell értelmezni, hogy elég a bejelentést kezdeményezni ennyi időn belül. Máshol azt mondták, ez kizárólag akkor érvényes, ha ügyfélfogadási időben történik, ami például pénteken a szokásosnál is rövidebb lehet az önkormányzatoknál. Egy biztos: ha egy bolt bejelentés nélkül nyit ki, 50 ezer forint bírságot kell fizetnie a hatályos jogszabályok szerint.

Van mód arra is, hogy a munkaidő-beosztást váratlanul változtassa meg egy munkáltató. Ilyenkor rendkívüli munkavégzésről van szó, amiért a dolgozóknak bérpótlék vagy szabadidő jár.