Csak a kormányon múlik, ad-e magánembereknek uniós pénzt

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Itt a megfejtés a hetek óta tartó vitára: az unió nem tiltja, hogy magánszemélyek vissza nem térítendő támogatást kapjanak energiahatékonysági korszerűsítésekre. A magyar operatív program módosítását kell kérni, ez időbe telik, de ha az Orbán-kormány akarja, menni fog – tudtuk meg brüsszeli forrásból.


Nem zárja ki az EU, hogy magánszemélyek vissza nem térítendő forrást kapjanak az energiahatékonyságot növelő beruházásokra (szigetelés, ablakcsere stb.) – közölte a VS.hu kérdésére az Európai Bizottság illetékese. Hozzátette: magánszemélyek elvben kombinált – tehát vissza nem térítendő és kedvezményes hitel formájában nyújtott visszatérítendő – forrásra is igényt tarthatnak. Ez cáfolja tehát a magyar kormánynak azt az érvelését, miszerint magánszemélyek kizárólag a mezőgazdasági és vidékfejlesztési vagy a halászati alapból igényelhetnek vissza nem térítendő támogatásokat.

A 2014–2020-as uniós fejlesztési időszakra vonatkozó, idén februárban jóváhagyott magyarországi fejlesztési programban is az energiahatékonyság fejlesztésére, visszatérítendő és vissza nem térítendő források kombinációját hagyta jóvá a bizottság – emelték ki Brüsszelben.

Fontos azonban, hogy az unió kiemeltnek tekinti az energiatakarékossági beruházásokat, így elérhető lehet erre (legyen szó akár lakóházakról, akár középületekről) forrás a strukturális alapokból is – áll a válaszban.

Ahhoz, hogy ezeket a forrásokat valóban lehessen pályáztatni a felzárkóztatási alapokból (strukturális és kohéziós), ezt is célkitűzésként kell meghatározni a magyar kormány által összeállított operatív programban (OP). Vagyis az említett beruházásokhoz nyújtandó támogatások igényléséhez a kormánynak az OP módosítását kellene kérnie, amit utána a bizottságnak kell jóváhagynia. Ez azonban egyáltalán nem rövid, általában hosszú hónapokig húzódó procedúra – írta lapunk kérdésére a bizottság.

Ez az állásfoglalás ellentmond nemcsak a kormány véleményének, de a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) csütörtöki közlésének is. Ebben az Európai Bizottság illetékes főigazgatójára hivatkozva arról írtak, hogy az említett OP, a Környezet és Energia Operatív Program már tartalmazza a vissza nem térítendő beruházási támogatásokat lehetővé tevő passzust.