Csak a Jobbiknak tetszik a német megszállás emlékművének terve

Fotó: VS.hu/Balkányi László / VS.hu/Balkányi László

Elítéli a fővárosi Szabadság térre, a szovjet emlékművel szemben elképzelt, a német megszállásnak emléket állító emlékmű tervét az Együtt-PM, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, tiltakozik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is. A Jobbik viszont emelt a liciten: csak úgy támogatja a kormány hirtelen jött ötletét, ha közben a szovjet emlékművet elviszik onnan. A kormány azt közölte, az emlékművel a kegyeletét akarja leróni minden magyar áldozat előtt.


A kormánynak „nemzetgazdasági szempontból” fontos

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapest belvárosában. E szerint a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulóra, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás a Szabadság téren. Az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

„Nem a megszállásnak, hanem az ellenállásnak kell emlékművet állítani” – véli az Együtt-PM. „Az ellenállókra, a hősökre és az áldozatokra kell emlékezni – az emlékezés módját pedig közös üggyé kell tenni, nem ráerőltetni a fővárosra és az országra”– nyilatkozta az MTI-nek Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke. Úgy fogalmazott: elfogadhatatlan „a kormányzó többség közmegegyezést megkerülő ámokfutása szoborállítási, utcaelnevezési ügyekben, vagy a múlt értékelését és értelmezését kisajátító lépéssorozata, mellyel az oktatási-nevelési tartalmat kizárólag saját politikai céljai, világképe szerint kívánja befolyásolni, meghatározni”. „Igazán kár, hogy még egy ilyen egyértelműen tragikus történelmi eseményről sem sikerült az Orbán-kormánynak konszenzust keresve és felelősség elmosására nem alkalmas értelmezést kialakítania” – közölte Juhász, és az Együtt-PM nevében felszólította az ügyben illetékes Miniszterelnökséget és a kerület vezetését, hogy a projektet függesszék fel, a megemlékezés tartalmának, módjának és helyének kiválasztásába pedig vonják be a történész szakma és a civilek képviselőit is. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását kell előtérbe helyezni és erre szólítja fel a döntéshozókat. A Mazsihisz szerint az emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt. Noha a szervezet is egyetért azzal, hogy az ügy szimbolikusan fontos, de csak olyan holokauszt-emlékévet tart elfogadhatónak, amely érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és „termékeny” társadalmi vitára, és amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések - történészi, művészi, szakmai és közéleti vita - nyomán határoznak. A Mazsihisz közleményét eljuttatta Rogán Antalhoz, az V. kerület polgármesteréhez is, akitől azt kérték, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségét (MEASZ) sokkolta a kormány emlékműtervének híre, amelyből szerinte sok jó nem származhat. „Reméljük rossz tréfa, de ismerve a kormányt – hihető!” – írja a szervezet közleménye, amely egyúttal nácimentesebb boldogabb új évet kíván Magyarországnak 2014-re. A MEASZ szerint az emlékmű önmagában lehetne a magyarországi háborús borzalmak mementója, de válhat a nácizmus dicsőítésének helyszínévé, neonácik gyülekező helyévé, hiszen a kormány anyagilag és egyéb módon támogatja a szélsőjobb térnyerését, nem tiltja a Horthy-szobrok állítását, miközben a fasizmussal szemben föllépők neveit, szobrait a közterekről eltünteti, főpolgármestere révén csurkista színházi vezetőket nevez ki.

A kormány a kegyeletét akarja leróni minden magyar áldozat előtt a tragikus német megszállásra emlékeztető alkotás felállításával és a holokauszt 70. évfordulójára szervezett emlékévvel - reagált a Kormányzati Információs Központ a véleményekre.

A közlemény szerint a MAZSIHISZ reagálása előtt értetlenül állnak. A kormány szerint a „huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után” szükség van lelki és szellemi megújulásra. Ezért lesz például emlékév a magyar holokauszt 70. évfordulóján, és ezért állítják fel „Magyarország tragikus német megszállásának emlékművét”.


A Jobbik szerint a szovjet megszállást dicsőítő emlékmű nem maradhat a német megszállást elítélő emlékmű mellett a budapesti Szabadság téren, ezért azt kéri, hogy „önkényuralmi jelképektől hemzsegő obeliszket” a kormány helyezze át a rákoskeresztúri Új köztemetőbe, „a kommunizmusért, a népért éltek” parcellájába. A Jobbik egyúttal ismét azt szorgalmazza, hogy a Szabadság téren így megüresedő helyre helyezzék vissza  az eredetileg ott állt hajdani Országemlékművet az ereklyés országzászlóval és égtájszobraival. kommunizmusért, a népért éltek