Csak a Hyde Park sarkán beszélhetett Vona Londonban

Fotó: Facebook/Hevesi Flóra / Facebook/Hevesi Flóra

-

Csak a Hyde Park sarkán, ahol boldog-boldogtalan elmondhatja véleményét – beszélhetett a Jobbik elnöke, akit tüntetők százai és rendőri készültség fogadott Londonban. Ha a figyelmet akarta ezzel magára vonni a Jobbik elnöke, akkor sikerrel járt. Kétszázan, köztük magyarok is tüntetnek London belvárosában Vona Gábor ellen, aki választási programját ment bemutatni a brit fővárosba. Utazását több lap élőben követte.


Az Origo értesülése szerint dulakodás alakult ki London belvárosában, ahol Vona Gábor, a Jobbik elnöke pártja választási programját ismerteti. Korábban brit lapok arról írtak, helyi politikusok nyomást próbáltak gyakorolni a belügyminisztériumra, hogy akadályozzák meg Vona Gábor bejutását az Egyesült Királyságba, aki már korábban is járt Londonban. Rajta kívül Bajnai Gordon kampányolt a brit fővárosban 2013 decemberében. Magyar idő szerint fél háromkor kezdődött Vona Gábor választási fóruma, amely pontos színhelyét nem jelentették be, csak a gyülekezőhely ismert, ami a Holborn Stationnél lévő metrómegálló. A metróállomásnál az Index tudósítója szerint már ott várakoztak a Jobbik néhány tucat magyar zászlós szimpatizánsa, akikkel szemben 100-150 ellentüntető jelent meg a helyszínen. A helyszínen tartózkodó Pataki Lajosra hivatkozva az Origo azt írja: hallani lehetett a „nácik haza” rigmust is, de az antifasiszta tüntetők többsége angolul kiabált. „Mivel ez egy szűk kijárat, nagyon nehéz dolga lesz a rendőrségnek, ha ki akarja innen hozni a jobbikosokat” - jelentette Pataki. A Londonban élő Hevesi Flóra szerint a Jobbik-szimpatizánsok 100-an lehettek.

Nácik haza

Az Index helyszíni tudósítása szerint az antifasiszta tüntetők
„Takarodjatok innen, náci csőcselék” „Nem a nácikra, nem az Arany Hajnalra, nem a Jobbikra, nem a BNP-re”
feliratokkal a kezükben fejezik ki nemtetszésüket a Jobbik elnökének látogatásával kapcsolatban. Vona Facebook-oldalán arról írt, ha szükség lenne rá, lengyel szimpatizánsok fogják megvédeni őt a brit fővárosban.

A Speakers' Corners-hez, szónokok sarkához mentek Vonáék

A 444 arról ír egy helyszínen tartózkodó tüntető beszámolója alapján, hogy a 20-30 jobbikos hoppon maradt, mivel az ellenük tüntetők, akik jóval többen vannak, megakadályozták őket abban, hogy egyáltalán a metróból ki tudjanak jönni, így egy ideig az sem volt világos, hogy Vonáék hol tudják megtartani találkozójukat. Az Index tudósítója szerint a Jobbik szimpatizánsai fél három és három között a Hollborn állomáson gyülekeztek, de mivel nagyon ellenséges volt velük szemben a hangulat, ezért háromkor eltűntek az állomás épületéből, az utánuk érkező Jobbik-szimpatizánsok tanácstalanul álltak az épület előtt. A párthoz közeli Alfahír.hu azt írta, hogy Vona  beszédét az eredeti színhelyről azért kellett áttenni, mert mind a három hely, amit előtte megkerestek, lemondta foglalásukat. A tüntetők között terjedő információk szerint a Jobbikosok a Marble Arch-hoz mentek, később azonban kiderült, hogy ez csak figyelemelterelés, Vona Gábor a Hyde Parkban beszél majd. A 444 tudósítása szerint a park szélén lévő helyen Pörzse Sándor, Jobbikos politikus beszélt, körülbelül 100 fő előtt. Ide egyelőre nem jutottak el az ellentüntetők, mert nem tudnak arról, hogy ott tartják meg a fórumot. Négy vezető brit zsidó szervezet is közleményt adott ki, amely szerint minden erőfeszítést meg kell tenni annak megakadályozására, hogy „a Jobbik-képviselői az Egyesült Királyságban hirdethessék megvetendő nézeteiket és a gyűlöletet” – írta szerdán az Independent. Vona Gábor utazása előtt azt írta: „soha még ennyire nem vágytam Londonba”.


-Andrew Dismore, londoni közgyűlési tag levéllel fordult Theresa May belügyminiszterhez, hogy ne engedélyezze a brit fővárosban kampányoló Jobbik-elnök hétvégi rendezvényét – írta a hvg.hu a brit ITV-re hivatkozva. Vona pártját a brit híradásban szélsőségesnek nevezik. Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke a hvg.hu-nak azt mondta, hogy ez utóbbi információ "szemenszedett hazugság". Vona semelyik párt képviselőjével sem találkozik Londonban, csak a megélhetésük miatt külföldre kényszerült angliai magyar közösség tagjaival. Erre a tényre Andrew Dismore figyelmét is fel fogják hívni - mondta Pál Gábor. A Jobbik január 26-i londoni rendezvényéről a Hope not Hate nevű, 2004-ben alapított brit antifasiszta, a brit Munkáspárthoz közel álló szervezet írt, ennek hírére alapozta Andrew Dismore a levelét – írja az ITV.

Mi a szónokok sarka?

A „speakers' corner” a londoni Hyde Park észak-keleti csücskében van, a park egyik leghíresebb, legismertebb pontja, ahol bárki, akinek kedve tartja, szabadon kifejtheti véleményét bármilyen témában. Hagyományosan a szónokok sarkán felségsértésen kívül tényleg bármit lehet mondani, a valóság ezzel szemben az, hogy ott is csak az hangozhat el, amit a törvény megenged.