Csak 3 volt menekült az 58 letartóztatott közül Kölnben

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-

A gyanúsítottak nagy része algériai, marokkói vagy tunéziai volt, és már jó ideje Németországban élt, mondta a kölni főügyész. A bejelentések többsége rablás miatt történt.


A Kölnben, szilveszterkor történt tömeges molesztálási üggyel kapcsolatban korábban olyan hír is jelent meg, miszerint mindenki menekült volt. Ezt még akkor cáfolták, most mindenesetre egészen konkrétan kiderült a kölni főügyész nyilatkozatából, hogy az 58 gyanúsított közül mindössze három volt menekült: két szíriai, egy iraki.

A többi gyanúsított közül egyik sem az utóbbi időben jött Németországba, hanem már ott élt: 25 algériai, 21 tunéziai, 3 marokkói, 3 német, illetve egy-egy iráni, líbiai és montenegrói, derül ki a Die Welt cikkéből. A főügyész azt is mondta, hogy az 1054 bejelentésből, amelyet a tömeges molesztálások után tettek, 600 rablás, nem pedig szexuális zaklatás miatt történt – utóbbiból 164 bejelentés szóbeli szexuális zaklatás miatt.

Arra sem találtak a német hatóságok bizonyítékot, hogy előre eltervezett és online “levezényelt” lett volna a tömeges támadás. Annyira volt eltervezve, hogy több ember mondta, hogy “hé, nagy buli lesz Kölnben, odamegyünk!”