Csaj Ing-vennek hívják Tajvan első női elnökét

Fotó: MTI/EPA / Jerome Favre

-

A legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje lett a tajvani elnökválasztás befutója. Az 59 éves Csaj Ing-ven elsöprő győzelmet aratott a hongkongi sajtó által máris történelminek nevezett választáson.


Helyi idő szerint este fél hétkor, csaknem 6 millió szavazat megszámlálása után Csaj 3 millió 200 ezer vokssal vezetett fő riválisa, a Kuomintang párti Eric Csuval szemben. A harmadik jelölt, James Szung az Első a Nép Párttól megközelítőleg 930 ezer szavazatot gyűjtött. A 23 milliós Tajvanon több mint 18 millió választópolgár van.


A helyszíni jelentések szerint a DPP tábora örömünnepként, tombolva fogadta a hírt, míg a Kuomintangnál szomorú csendben, helyenként sírva vették tudomásul a végleges eredményt előrevetítő számok jelentését.Eric Csu elismeri a vereségét.


A számokból ítélve a DPP a törvényhozásban is tarolt, jelöltjei a „zöld tábor” bázisának nagy részét jelentő déli területeken minden helyet elvittek, de északon is fölényt mutatnak.


Kicsoda Csaj Ing-ven?

Csaj Ing-ven 1956-ban született, első jogi diplomáját a Tajvani Állami Egyetemen, a másodikat az amerikai Cornell Egyetemen szerezte, míg PhD-fokozatát a Londoni Közgazdasági Egyetemen érte el. Több egyetemen is oktatott, majd politizálni kezdett.

A mostani elnökválasztási kampány részeként a tavaly augusztusi, kínai Valentin-napon olyan videót posztolt, melyen heteró és meleg párok voltak láthatóak. Támogatta az LMBTQ-közösséget Ázsia legnagyobb melegfelvonulásán, a Tajvan Pride-on is.