Csádban mostantól tilos burkát viselni

Fotó: iStockphoto / Vadmary

-

A csádi kormány biztonsági okokra hivatkozva betiltotta az egész testet és arcot eltakaró muzulmán női viseletet, a burkát két nappal azután, hogy hétfőn N,Djamenában 33 ember halálát okozta egy kettős öngyilkos merénylet.


„A burka viselését a mai naptól azonnali hatállyal meg kell szüntetni, nemcsak a nyilvános helyeken és az iskolákban, hanem az ország teljes területén" - jelentette be szerdán Kalzeube Pahimi Deubet miniszterelnök abban a beszédében, amelyet a közép-afrikai ország különböző vallási közösségeinek vezetői előtt mondott a ramadán böjti hónap kezdete alkalmából.


„A burka és minden olyan fejfedő, amely alól csak a szemek látszanak ki, valójában álruha, amelynek viselete mostantól tilos" - fűzte hozzá a kormányfő, felszólítva a vallási vezetőket, hogy prédikációikban és a mecsetekben is terjesszék ezt az üzenetet.

A biztonsági szolgálatok emellett „utasítást kaptak, hogy keressenek fel minden piacot, kobozzák el az ott árusított összes burkát, és égessék őket el" - mondta Deubet. Szavai szerint minden ellenszegülőt őrizetbe kell venni, vád alá helyezni és rövid úton elítélni.

A döntés azután született meg N,Djamenában, hogy Idriss Deby elnök kedden hazatért a Dél-afrikai Köztársaságból, ahol az Afrikai Unió 25 csúcstalálkozóján vett részt. A hétfői merényletek elkövetését még egyetlen szervezet sem vállalta magára, de erős a gyanú, hogy a Boko Haram nigériai iszlamista szervezet emberei követték el.

Csád hadserege fontos szerepet játszik a szélsőségek elleni hadműveletekben, amelyek révén a szomszédos Nigériában visszaszorították a terrorszervezetet. A Boko Haram vezetője nemrég megfenyegette a közép-afrikai ország elnökét, hogy megtorolja a katonai beavatkozást.