Csabai József nagy szívességet tett Orbánnak

-

Csabai József magánszemély ugyanabban a témában nyújtott be pár napja népszavazási kérdést, mint amit most kezdeményezett a kormány, majd előzékenyen, Orbán Viktor bejelentése előtt másfél órával visszavonta azt.


A hvg.hu és a 444.hu is kiszúrta: Csabai József is nyújtott be népszavazási kérdést február 17-én a menekültkvótáról, amelyet ma 11.27-kor visszavont.


Mindkét lépés fontos: miután a szabályok szerint egy témában csak egy érvényes kérdés lehet, így Csabai az egy hete beadott kérdéssel blokkolta az egész témát. Most viszont visszavonta, és ezzel megnyitotta az utat a kormány előtt.


Csabai József kérdése


A miniszterelnök délután 1-kor jelentette be a Parlamentben, hogy népszavazást kezdeményeznek a menekültkvótáról.


A kormány kérdése


Rogán találkozott Csabaival

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerda délelőtt találkozott azzal a magánszeméllyel, aki a kvótával kapcsolatos kérdést korábban beadta - közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A találkozót a lap szerint Rogán kezdeményezte.

Rogán a találkozón arról beszélt, a kormány is szeretne népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról, az ő kérdésük tárgyszerűbb, így kérte, Csabai vonja vissza a kezdeményezését. „Ezt ő megértéssel fogadta”, így a kormány be tudta nyújtani saját kérdését.