Baloldali ideológia a klímaváltozás egy amerikai elnökjelölt szerint

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Minden tudományos alapot nélkülöző baloldali teóriának minősítette a klímaváltozást Ted Cruz texasi szenátor, a republikánusok reménybeli elnökjelöltje. A klímaváltozásról szóló "ideológiának" Cruz szerint az a célja, hogy a kormányok kiterjesszék ellenőrzésüket a gazdaság és különösen az energiaipar felett.


"Az éghajlatváltozásról folyó vita során bizony nagyon gyakran a washingtoni politikusok és nagyszámú tudós, akik jelentős támogatásban részesülnek közpénzekből, figyelmen kívül hagyják a tudományosságot és a tényeket egy politikai ideológiával helyettesítik" - jelentette ki az ultrakonzervatív nézeteket képviselő texasi szenátor az NPR közszolgálati rádiócsatornán az Egyesült Államokban.


Cruz szerint néhány évtizeddel ezelőtt "a liberálisok és bizonyos tudósok azt mondták, hogy a klíma lehűlőben van", de "a tények megcáfolták őket". "Ezért - folytatta - ugyanezek a baloldaliak és néhányan ezek közül a tudósok közül megváltoztatták a lehűlésről szóló elméletüket, s felmelegedésről kezdtek beszélni. Majd harmadszor is megváltoztatták a nézeteiket, mert van egy probléma: a tudományos tények nem támasztják alá a globális felmelegedést - vélte a republikánus szenátor.

"Most már - fejtegette tovább nézeteit Cruz - "klímaváltozásról" beszélnek, ami egy tökéletes áltudományos elmélet egy kormány számára, hogy kiterjessze a hatalmát. Miért? Azért, mert ez olyan elmélet, amelyet soha nem lehet megcáfolni". "Ugyanis akár melegszik, akár lehűl, akár párásabbá válik, vagy épp szárazabb lesz, a klíma mindig változik" - jelentette ki Ted Cruz, majd bíráló jelleggel hozzátette: a klímaváltozásra adott leggyakoribb válasz a kormányzat ellenőrzésének kiterjesztése a gazdaság felett.


Cruz ide vagy oda, tárgyalnak a klímáról

Cruznak a bejelentését sikerült arra napra időzítenie, amikor a Greenpeace környezetvédő szervezet bejelentette: olajipari cégek képviselőinek álcázva aktivistáikat több tudóst kértek fel a klímaváltozás és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása közti kapcsolatot tagadó tanulmányok írására. A környezetvédők által megkörnyékezett tudósok mindegyike beleegyezett abba, hogy ne tüntesse fel, kitől kapta a pénzt a kutatás elvégzésére.


A Greenpeace akciója csak arra mutat rá, hogy a klímaváltozás vizsgálatában rendkívül sok lobbipénz mozog. Ettől függetlenül a globális felmelegedés olyan jelenség, amelynek létezését nem lehet letagadni. A párizsi klímacsúcson a világ vezetői éppen egy olyan határozat létrehozásán dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy 2 Celsius foknál többel ne melegedjen a bolygó átlaghőmérséklete.