Cristiano Ronaldo, a tökéletes alfahím

Fotó: Getty Images / Paul Gilham

-

Cristiano Ronaldo még úgy is Eb-döntőbe vezette Portugáliát, hogy nincs igazán csúcsformában, már ami a góljai számát illeti. Eddig hármat szerzett, és már csak egy lépés választja el attól, hogy ami 2004-ben nem sikerült neki a görögök ellen, azt megcsinálja a franciákkal szemben is. A brit Telegraph szakértők bevonásával, négy pontban foglalta összefoglalta, hogy miért is számít a 31 éves Cristiano Ronaldo a jelenkor tökéletes gólszerző futballistájának.


Kiszámíthatatlanok a lövései

A korábban szintén a Real Madridban szerepelt, szintén aranylabdás Michael Owen azt fejtegette, hogy Ronaldo nemcsak kiváló befejező ember, de megvan benne az az ösztön is, ami csak a vérbeli csatárokra jellemező.

„Egészen különleges módon rúgja meg a labdát. A legnagyobb befejezők arra törekszenek, hogy a labdát a cipő megfelelő részével rúgják meg. Igyekeznek egy olyan technikát begyakorolni, hogy a cipő belső vagy külső részével beletegyék a megfelelő csavart a lövésbe. Ronaldo lövése nem ilyen.


Amikor meglövi a labdát, inkább egy támolygó, nem pedig egy kanyarodó mozgást láthatunk.

A levegőben akár emelkedhet, de lefelé is csapódhat a labda. Ha Ronaldo kapura lő, a kapusoknak fogalmuk sincsen, hogy mi fog történni. Olyan mesteri szintre emelte a labda ellövését, és olyan erővel teszi ezt meg, hogy a kapusok mindig nagy bajban érezhetik magukat.”Amikor egy gólt látunk, elsőre mindig úgy tűnik, mintha a kapus hibázott volna. Aztán megnézzük az ismétlést, és sok esetben kiderül, hogy a rúgás miért volt védhetetlen. Ha ehhez Ronaldónál hozzávesszük, hogy mennyire atlétikus, és milyen fejelőképességekkel rendelkezik, máris láthatjuk, hogy miért képes bármilyen típusú gólszerzésre.


De összességében a benne lévő ösztön az, ami hozzásegíti a gólrekordok megdöntéséhez

– fogalmazott Owen.

A volt liverpooli csatár szerint sokan úgy vélik, a jó befejezőkből lesznek a nagy gólszerzők. Pedig van még egy dolog, ami nagyon fontos: „A támadónak éreznie kell a helyezkedést, ha tudja, mikor és hol kell lennie, akkor lehet csak belőle nagy góllövő. Nem számít, mennyire vagy jó befejező, ha nem tudsz abba a pozícióba kerülni, ahol majd gólhelyzeted adódhat.”


Fuzz Caan brit magasugróedző szerint nincsen semmi különleges abban, hogy Ronaldo mennyire magasra tud ugrani egy-egy fejes előtt, hiszen ehhez „mindössze” olyan testfelépítésre van szükség, mint amilyen az övé is.

„Ami viszont engem teljesen lenyűgöz, hogy miként számítja ki az ugrás időzítését. Pontosan tudja, mikor kell felugrania úgy, hogy a feje épp olyan magasan legyen majd, hogy a labdát tökéletesen el tudja fejelni. Ez az időzítés olyan, mint amikor egy magasugró pontosan tudja, hogyan képes egy bizonyos ponton akkorát ugrani, hogy a legvégén, a szükséges pillanatban a legjobb esélye legyen átjutni a léc felett.”Sokan képesek többször is magasra ugrani egy meccs során, de ő éppen akkor képes erre, amikor ez rendkívül fontos, ráadásul ekkor még arra is marad ideje, hogy meghozza a legnehezebb döntést a levegőben, és arra irányítsa a labdát, ahová egészen pontosan szeretné.

Az edző hozzáteszi, hogy Ronaldo nem ugrik olyan magasra, mint amennyire tud, hiszen erre nincsen szüksége, így pedig olyan, mintha lelassulna a levegőben, szinte lebeg a fejelés előtti pillanatban. Hogy erre képes legyen, különleges fizikai erőre van szüksége.


A fizikai állapota olyannyira csodás, hogy világklasszis tízpróbázónak is elmehetne.

Igaz, akkor a fizetését egy kicsit megnyirbálnák – viccelődött Fuzz Caan.


Hihetetlen testalkat

Roache Boateng személyi edző szerint Cristiano Ronaldo edzőtermi programjának egyértelműen az a célja, hogy növelje az izomtömegét és az állóképességet – azért, hogy minél tovább fenn tudja tartani a mostani teljesítményét. Ennek érdekében olyan szakaszos, ciklikus edzéseket kell végrehajtania, amelyek során a pulzusszáma eléri a maximum 75 százalékát.

Az erőteljes lábakat olyan funkcionális feladatokkal érhette el, mint a guggolás, a felhúzás és a kitörés. De ahhoz, hogy úgy nézzen ki, és olyan erős legyen, mint azt a pályán is láthatjuk,az étkezésére is oda kell figyelnie,hiszen 55 százalékban a diéta határozza meg egy személy fizikai képességeit. Az izomnöveléshez sok-sok fehérjét kell bevinnie például csirkemell formájában, miközben az energiát olyan, komplex szénhidráttartalmú ételekkel érheti el, mint a barna rizs vagy a tészta.


Domináns személyiség

Cristiano Ronaldón egyértelműen látható az alfahím karakterisztikája, és a pályán az is szembetűnő, hogy ő a domináns a csapattársaival szemben. Erre jó példa, hogy sok esetben mezlevétellel, egyúttal az ereje fitogtatásával ünnepel – vélekedik Richard Collins sportpszichológus. Tudat alatt igyekszik megmutatni a dominanciáját, hogy ezzel befolyást szerezhessen a többiek felett. Kutatások is bebizonyították, hogy a fizikai erő kimutatása milyen komoly hatással lehet a pszichológiai folyamatokra. Növelheti a teljesítményt, a kockázatvállalást, és segíthet akár a jó döntéshozatalokban is.


EURO-2016 - Magyarország-Portugália

Ronaldo az úr a háznál


Ha kifejezi alfahím viselkedését, azzal a körülötte lévő emberekre, a játékostársakra is komoly hatással van. A lengyelek elleni büntetőrúgásoknál rábeszélte a 2012-es elődöntőben hibázó társát, Joao Moutinhót, hogy vállalja el a 11-est.Az, hogy Ronaldo biztatta, nagyobb hatással lehetett a játékosra, mintha egy kevésbé domináns csapattag tette volna ugyanezt a háromszoros aranylabdás helyett.

A Wales–Portugália-meccs után a vesztes félben szereplő Gareth Bale-hez odament, és hosszasan beszélt hozzá – ennek a spanyol bajnokság rajtjánál lehet majd jelentősége. A dominanciája továbbra is megmarad a walesi focista felett a Real Madridban – magyarázta a Telegraphnak Richard Collins.