Corvinus: lehet opitimalizálni vagy egyesíteni a Műegyetemmel

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint „senki sem akarja bántani a Corvinust”, de azért adott pár tippet arra, hogyan optimalizálja működését az intézmény.


A felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László kedden tárgyalt a Budapesti Corvinus Egyetem vezetőivel, ahol azt mondta, az egyetem vezetése megalapozatlanul esett pánikba a budai campus feldarabolásáról szóló hírek miatt – tudta meg az Index. . (A VS.hu számolt be először arról, a budai campus órái meg vannak számlálva, egyetemi források szerint a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart le akarják választani.) „Az ijedtség elmúltával az államtitkárság azt szeretné, hogy az egyetem optimalizálja működését, azzal ugyanis vannak gondok” – idézte Palkovicsot a lap.


Palkovics az Indexnek azt mondta, a budai campuson folyó képzésekkel nincs baj, hiszen tájépítészeti kar csak itt van az országban, az élelmiszer-tudományi képzés az egyik legjobb, a kertészmérnöki képzés is színvonalas. Azonban


a Corvinuson az integráció szintje nulla

– vagyis alig működik együtt a pesti és a budai rész. Holott több a párhuzamosság. Például Pesten logisztikai tanszék van, Budán árukezelési és áruforgalmazási, két külön nyelvi központja is van az egyetemnek. Az ökológiai tanszék mellett Környezettudományi Intézetet is fenntart a Corvinus. Nem beszélve a külön kertészeti gazdaságtan tanszékről. Az is kérdés, hogy a lerobbant épületekkel mit akarnak kezdeni.

Palkovics szerint „senki nem akarja bántani a Corvinust, senki nem akarja eladni az épületeket, de az egyetem vezetésének lépéseket kell tennie a szervezet optimalizálására”. Ezt nem kívülről mondják meg, de az államtitkár a megoldások skáláját vázolta:


a Corvinus és a Műegyetem újraegyesítését jelentő József nádor Egyetem terve is egy lehetséges megoldás, de az is jó, ha a mostani intézményi szerkezet működését optimalizálja az egyetem vezetése.

Az államtitkár szerint a cél soha nem önmagában a szétdarabolás vagy összevonás, hanem az, hogy egy intézmény hatékonyan működjön, és minőségi képzést adjon. Bár a felsőoktatási stratégia szerint valóban négy nagy agrárképzési centrumot akar létrehozni a kormány, ám emiatt nem kell feltétlenül szétdarabolni az egyetemeket, azok a térségben együtt is működhetnek egymással.


Dolgoznak az ügyön

Az egyetem közleménye szerint a Budapesti Corvinus Egyetem vezetése június végéig készíti el a hatkarú egyetem jövőképéről szóló stratégiai dokumentumot, valamint „megoldási alternatívákat kínál a fenntarthatósággal kapcsolatban felmerült kérdésekre”.