Comey: Trump le akarta állíttatni a vizsgálatot

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Egy nappal Comey szenátusi meghallgatása előtt kiszivárgott a vallomás. Nehéz pillanatokat okozhat az elnöknek, aki folyamatosan nehéz pillanatokat okoz magának.


Donald Trump valóban azt kérte, hagyjon fel Michael Flynn ügyében folyó nyomozással – mondta James Comey, az FBI májusban menesztett igazgatója. Flynn az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója volt, és az állítólagos orosz beavatkozás miatt keveredett gyanúba.

Comey írásos nyilatkozata a kongresszus számára készült. A volt igazgató elvileg csütörtökön jelenne meg a Szenátus hírszerzési bizottsága előtt, de a dokumentum már szerdán kiszivárgott. Comey szerint Trump február 14-én, az Ovális irodában tartott megbeszélésen azt mondta: "Remélem, hogy talál valami módot arra,


hogy abbahagyja ezt, és hagyja futni Flynnt. Ő jó ember".

Három héttel korábban, január 27-i egy négyszemközti vacsorán az elnök azt mondta Comey-nak: „Lojalitásra van szükségem, lojalitást várok".

Az FBI igazgatóját Trump május 9-én menesztette. A döntés váratlan volt, Comey is csak a médiából értesült róla.


Sokan pályáznak

Comey január elején Trumpot, a megválasztott elnököt arról tájékoztatta, hogy ellene nem folyik vizsgálat az állítólagos orosz beavatkozás ügyében. A találkozó a New York-i Trump-toronyban volt, és Comey utána az FBI szolgálati autójáan, a laptopján írta le az elhangzottakat.

Írásos nyilatkozata szerint Comey négy hónap alatt kilencszer beszélt Trumppal, Háromszor személyesen találkoztak, hatszor pedig telefonon beszéltek.

Comey szerint Trump először nem kérte nyíltan a Flynn-féle vizsgálat lezárását. Az elnök, "az Oroszországgal kapcsolatos nyomozást úgy írta le, mint 'egy felhőt', amely gyöngíti az ország érdekében folytatott tárgyalásainak pozícióit" – írta az FBI volt igazgatója. Trump "azt kérdezte, mit tudunk tenni, hogy eloszlassuk ezeket a felhőket".

Trump szerint Flynn "a washingtoni orosz nagykövettel folytatott eszmecseréivel nem csinált semmi rosszat, a baj az volt, hogy mindezt elhallgatta Mike Pence alelnök előtt" – mondta az elnök.

Comey szerint a január 27-i vacsorán igencsak kényelmetlenül érezte magát, mert Trump elnök többször is értésére adta, hogy "a kinevezés feltétele a lojalitás".

"Az elnök azt kezdte kérdezgetni, hogy akarok-e az FBI igazgatói székében maradni. Furcsállottam, hiszen két korábbi alkalommal éppen ő jelezte, hogy szeretné, ha maradnék, s akkor biztosítottam arról, hogy nekem is ez a szándékom. Kifejtette: nagyon sokan pályáznak az állásomra, s tekintettel az előző évi túlkapásokra, megértené, ha távozni akarnék" – írta Comey. Az elnök azt mondta, "lojalitásra van szükségem, elvárom a lojalitást".