Comey hazugnak nevezte az elnököt a szenátusi meghallgatáson

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Az FBI volt igazgatója szerint már két éve is tudtak az orosz kibertámadásokról.


Megjelent a Szenátus hírszerzési bizottsága előtt James Comey, az FBI volt igazgatója. Comey meghallgatásán azt mondta: elbocsátása után egyik ügyvéd barátját kérte meg, hogy szivárogtassa ki a Donald Trump elnökkel folytatott beszélgetéseiről készült feljegyzéseket.

A dokumentumokat azért készítette, mert attól félt, hogy az elnök majd hazudni fog a találkozóik jellegéről – írja a CNN.

Comey azt mondta, személyesen soha nem állt kapcsolatban a sajtóval. Úgy gondolta, magánemberként megteheti a nem titkosított feljegyzések tartalmának megosztását.

Ha az elnök rögzítette a beszélgetéseiket, örömmel venné, ha nyilvánosságra hozná őket – mondta az FBI volt igazgatója. Szerinte a kormányzat többször is megpróbálta lejáratni őt és az FBI-t, azt állítva, hogy zűrzavar uralkodik a szervezetben.

Comey szerint Trump nem rendelte el, hogy függesszék fel a Michel Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó elleni vizsgálatot, de ő az elnök Flynnt dicsérő szavait így értelmezte. A volt FBI-igazgató azt mondta: megdöbbentette az Ovális Irodában zajló beszélgetés Flynnre vonatkozó része. Comey a meghallgatáson megerősítette, hogy az elnök ellen az FBI nem folytatott vizsgálatot.

A volt igazgató szerint az FBI 2015 nyarától tudott az orosz kibertámadásokról, és szerinte kétségtelen, hogy Oroszország beavatkozott az elnökválasztásba.


Nem adja fel

Trump egy washingtoni rendezvényen azt üzente támogatóinak, hogy "ostrom alatt állunk, de úgy jövünk ki belőle, hogy nagyobbak, jobbak és erősebbek leszünk, mint bármikor".

"Megmerevedett washingtoni érdekek vannak ellenünk, de "nem fogunk lemondani arról, hogy azt tegyük, ami helyes (...) tudjuk, hogyan kell harcolni, és soha nem adjuk fel" – mondta a Hit és Szabadság Szövetsége éves konferenciáján.

A Fehér Ház szóvivője szerint az elnök még a nap folyamán, az ügyvédjén keresztül válaszol Comey kijelentéseire. Sarah Huckabee Sanders azt mondta, hogy "az elnök nem hazudozó", és sértőnek minősítette a feltevést.

Comey a meghallgatáson többször is hazugsággal vádolta a Fehér Házat és a kormányzatot, és azt mondta, többször is megpróbálták lejáratni őt és az FBI-t.