Colleen Bell fontos hírt osztott meg a Facebookon

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Két év után távozik Magyarországról Colleen Bell amerikai nagykövet. Rövid időn belül, még Donald Trump beiktatása előtt, további nagyköveti posztok is megüresednek.


Colleen Bell amerikai nagykövet a Facebookon jelentette be, hogy lejár a nagyköveti megbízatása, és még ebben a hónapban elutazik Magyarországról.A The New York Times szerint az USA külügyminisztériuma december 23-án küldött a nagykövetek lecseréléséről szóló táviratot az átmenetet intéző Trump-csapat nevében.


Az AFSA amerikai diplomataszövetség adatai szerint az amerikai nagykövetek több mint harmada az Obamával való szoros kapcsolata miatt került a pozícióba. A többiek számítanak karrierdiplomatának, azaz olyanoknak, akik gyakran kormányváltáskor is hivatalban maradnak.

A lap szerint a korábbi kormányok mindkét nagy párt esetében biztosítottak némi átmeneti időt az egyes posztjukról hazahívott nagyköveteknek, különösen, ha családosokról volt szó. A távirat szerint azonban ezúttal nem lesznek kivételek.

Míg a távozó diplomaták utódjait a szenátus is jóváhagyja, akár hónapokig is betöltetlenek maradhatnak olyan fontos posztok, mint a németországi vagy a nagy-britanniai amerikai nagyköveti tisztség.


Bell tavaly azt mondta: „Részemről nagyon élvezem ezt a munkát, és még sok a feladatom”


Bell 2015 januárjában érkezett Magyarországra, és azt már korábban is sejteni lehetett, hogy nem marad Budapesten, ha Donald Trump nyer az elnökválasztáson. Eredetileg január 20-a lett volna az az időpont, amikor az összes többi diplomatával együtt beadja a lemondását.

Donald Trump hivatalosan január 20-án veszi át az elnöki teendőket a nyolc évig hatalmon lévő Barack Obamától.