Colleen Bell elbeszélgetett Szijjártóval

Forrás: Amerikai nagykövetség, Budapest

-

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete négyszemközti találkozót kezdeményezett a külügyminiszterrel, és jó hangulatban beszélgettek, értesült az Index.


Colleen Bell egy héttel korábban a Corvinus Egyetemen tartott beszédével ment neki a kormánynak, és minden korábbinál élesebb hangú kritikát fogalmazott meg. Azt mondta, hogy Magyarországon rendszerszintű a korrupció, olyan hatalomkoncentráció ment végbe, amely a társadalom számára ellenőrizhetetlenné tette, hogy milyen szempontok alapján dönt a kormány egy-egy évtizedekre meghatározó kérdésben, csökken a sajtószabadság, veszélyben van a civil szervezetek működése és a bíróságok függetlensége, ezen kívül kifogásolható a menekültkérdés kezelése.

A kemény hangú beszéd meglepetést keltett a Fideszben, mert a nagykövet kinevezése óta csak protokolláris rendezvényeken vett részt, és jó kapcsolatot ápolt a kormánypárti képviselőkkel.

Szijjártó Péter a beszédre úgy reagált, hogy a felvetett kérdéseket Magyarország az Európai Unióval vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta.

Ezt követően többször is beszéltek telefonon, majd a miniszter a Külügyminisztériumban fogadta Bellt, ahol jó hangulatban elbeszélgettek, írja az Index.