Colleen Bell bíróság előtt szeretné látni a korrupt embereket

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Az amerikai nagykövet a Népszabadságnak azt mondta: a Corvinuson előadott beszédében nem volt semmi újdonság.


A Corvinus Egyetemen előadott kemény hangvételű beszéde után a Népszabadságnak adott interjút az amerikai nagykövet. Colleen Bell itt utalt néhány általa pozitívnak ítélt fejleményre, például arra, hogy „az elmúlt évben történt bizonyos előrelépés a kormány és a szóban forgó civil szervezetek viszonyában. Azt szeretnénk, ha ez a tendencia folytatódna.” Ugyanakkor konkrét üzeneteket is megfogalmazott a magyar kormánynak:


Kérjük, hogy a korrupt személyeket állítsák bíróság elé. Aggódunk a magyarországi sajtószabadság miatt és amiatt, ahogyan egyesek a menekültekről beszélnek. Bátorítjuk a kölcsönösen előnyös üzleti együttműködést. Kapcsolatunk nyílt és kétirányú.

Colleen Bell a Népszabadságnak is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között erős a kapcsolat, „barátokként, partnerekként és szövetségesekként beszélünk egymással”, és szerinte a Corvinuson előadott beszédében „nem volt semmi újdonság, minden egybecseng az utóbbi években tett megjegyzéseinkkel, amelyek még az Orbán-kormány 2010-es beiktatása előtti időkre nyúlnak vissza”.

Az amerikai nagykövet beszélt arról is, hogy nem változtak az Egyesült Államok prioritásai a közép-európai régióban az ukrajnai vagy szíriai helyzet miatt: Európa biztonsága és sikere az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke. Támogatjuk az EU-nak a menekültválság átfogó, egységes és együtt érző megoldására irányuló törekvését.”

Colleen Bell az interjú készítése idején még nem tudott utánanézni annak, hogy hogyan dolgozta fel a magyar sajtó a beszédét, így nem tudta véleményezni azt sem, hogy az MTI, az állami tévé vagy rádió nem foglalkozott a mondandójával.