Colleen Bell: A menekültek nem terroristák

Fotó: Hirling Balint

-

Az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait – mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet az M1 aktuális csatornán szombaton sugárzott interjúban.


Az amerikai diplomata kifejtette: az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a migrációs válságra megoldást írjon elő. Globális krízisről van szó, amely különösen nagy kihívást jelent Európában. Magyarország – néhány más országgal együtt – a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, hiszen az Európai Unió és a schengeni övezet határán van – mutatott rá. Hozzátette: valamennyi ideérkező adatainak a feldolgozása a dublini megállapodásnak megfelelően rendkívül nehéz feladat Magyarországnak, és Washington nem bírálja az ország döntését és azt, hogy miként igyekszik megoldani a válságot.

Colleen Bell hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja az EU erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megközelítés kidolgozására a válság megoldása érdekében. Ugyanakkor a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, gondoskodni kell a biztonságukról. Az Egyesült Államok kormánya ezt az üzenetet közvetíti, és nem csak Magyarországnak – mondta. Megjegyezte: a menekültek az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, ők nem terroristák.

Közölte: az Egyesült Államok a világ egyik legbefogadóbb országa, csak az elmúlt évben több mint hetven országból fogadott be menekülteket, így megérti az emberek szűrésének, biztonsági ellenőrzésének fontosságát.Számítanak Magyarországra a NATO-ban

Az amerikai nagykövet azzal kapcsolatban, hogy szerdán a pápai bázisrepülőtéren megtekintette a Thunder Cloud 2015 közös kiképzést, emlékeztetett: az elmúlt évben több jelentős gyakorlatra került sor az Atlantic Resolve művelet keretében, amelyről még a NATO walesi csúcstalálkozóján döntöttek. Folytatják ezeket a gyakorlatokat, hogy fejlesszék az együttműködést a NATO-szövetségesekkel, és csak az ősszel több más gyakorlatot is rendeztek – idézte fel.

Kiemelte: Magyarország kiváló NATO-szövetséges, a magyar katonai szakmai színvonalat, lelkesedést és tehetséget elismerés övezi, ezért Magyarország büszke lehet fegyveres erőire. Ami a NATO-hozzájárulást illeti, Magyarország Walesben kötelezettséget vállalt, hogy GDP-arányos védelmi költségvetését növeli, és fontos, hogy minden ország vállaljon hasonló kötelezettséget – vélekedett.

A Thunder Cloud 2015 közös kiképzésen Magyarországról csaknem háromszázan vesznek részt. Az Egyesült Államokból pedig háromszázötven katona van ott A–10-es típusú repülőgépekkel, és közülük kilencvennégyen állomásoznak Pápán.

A diplomata elmondta: a két ország rendészeti együttműködése kiváló. Úgy vélte, a magyarok rendkívül biztonságos környezetet tudnak nyújtani állampolgáraiknak, Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony, ami valóban dicséretet érdemel. Colleen Bell közölte: folytatják a rendészeti és a biztonsági együttműködést.