CNN: oroszpárti szakadárok lőtték le a maláj gépet

Fotó: AFP / BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC

-

Októberben jelenik meg a jelentés végleges verziója, a vázlat az oroszokat kárhoztatja.


A jelentés tartalmazza a Malaysian Airlines MH17-es lajstromszámú utasszállítóját elpusztító rakéta pontos típusát és a rakéta röppályáját is - írja a CNN. Egy másik forrás szerint a jelentésben percről percre rekonstruálták az MH17 lelövéséig tartó eseményeket. Nem csak a rakéta kilövésének helyét tartalmazza az irat, de azt is, kinek az irányítása alatt állt akkor az a terület. A több száz oldalas, egyelőre vázlat státuszú dokumentumról a vizsgálathoz közeli források beszéltek a CNN-nek.

A CNN forrásai szerint a légvédelmi rakétát kilövő oroszpárti szakadárok mellett a Malaysian Airlinest is felelőssé teszi a jelentés. A konfliktuszónát több légitársaság elkerülte tavaly júliusban, a Malaysian viszont nem tett így. A katasztrófára részben azért kerülhetett sor, mert a Malaysian vezetése nem követte figyelemmel a más országok által kiadott, pilótáknak szánt általános veszélyjelzéseket.

A vizsgálatban résztvevő felek megjelenés előtt még áttanulmányozzák a jelentést. A végleges verziót várhatóan októberben fogják publikálni. A kiszivárgott részletekről nem nyilatkoztak.