CNN: orosz hackertámadás érte a Fehér Házat

Fotó: AFP / MICHAEL GOTTSCHALK / AFP / MICHAEL GOTTSCHALK

-

Orosz hackerek az amerikai külügyminisztérium gépeiről hatoltak be a Fehér Ház számítógép-hálózatába, így hozzájutottak például az amerikai elnök nem publikus programjának részleteihez is - közölte kedden amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN.


A Fehér Ház azt közölte, hogy a hackerek az elnöki hivatal számítógépes rendszerének csak a nem titkosított részébe voltak képesek behatolni. A CNN úgy tudja, hogy az oroszok hozzáfértek az elnök programjának nem publikus részéhez, amely ugyan nem titkos, de „kényes” információ. A rendszert azóta biztonsági frissítés miatt rendszeresen lekapcsolják.


A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az elnök biztonságáért felelős Secret Service és az amerikai hírszerző szervek arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz hackerek a Fehér Házba való bejutáshoz előbb a diplomáciai tárca gépeibe törtek be – már a saját e-mail-szervert használó Hillary Clintonnak a miniszteri posztról való távozása után. A CNN-nek nyilatkozó egyik illetékes szerint az oroszok több hónapon át beleláttak a hálózatba, és nem tudni, hogy teljes mértékben sikerült-e kiszorítani őket onnan.

A hírtelevízió szerint az orosz behatolások durvasága meglepte az amerikai kormányt. James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DSI) februári szenátus meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy „a kiberfenyegetés komolyabb, mint azt korábban feltételezték”.

A Fehér Ház kedden a CNN által közölt értesülésekre reagálva közölte, hogy az abban foglaltak egy tavaly nyilvánosságra hozott incidensre vonatkoznak, de Washington arra nem tért ki, hogy ki állt az incidens mögött, és nem kívánta kommentálni a sajtóhír állításait. Mark Stroh szóvivő a közleményben leszögezte, hogy az amerikai elnöki hivatal „nagyon komolyan veszi" az ilyen támadásokat, és az említett esetben is azonnal lépések történtek ennek kivizsgálására és a további hasonló esetek veszélyének csökkentésére.

Ben Rhodes, az Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának helyettes vezetője kedden megismételte, hogy a titkosított számítógépes hálózatba nem hatoltak be a netkalózok.