Clooney-nak köszönik a pókeren nyert, lopott képek hazatérését

-

Filmje, a Műkincsvadászok hatására került vissza Németországba öt festmény, melynek még a második világháború idején veszett nyoma.


Az alkotásokat az amerikai külügyminisztérium és a második világháború alatt eltűnt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó Monuments Men Foundation for the Preservation of Art közbenjárásával adták át a német kormány képviselőinek. A dallasi székhelyű alapítványt létrehozó Robert Edsel, a Műkincsvadászok című film alapjául szolgáló könyv írója szerint a festmények a George Clooney által rendezett mozinak köszönhetően kerültek vissza Németországba.A nácik által más országokból, így Franciaországból elrabolt műkincsek visszaszerzéséről szóló film 2014-es bemutatóját követően az alapítvány speciális forródrótot hozott létre annak reményében, hogy több ezer eltűnt műkincset segíthet visszajuttatni jogos tulajdonosaikhoz. Edsel szerint a most visszaszolgáltatott képek egy része egy férfi birtokában volt, aki azzal kereste fel őket, hogy miután megnézte a filmet,


megértette, mit kell tennie.

És így gondolta ezt a többi kép birtokosa is. Mindegyiket az azt annak idején megszerző személy családja juttatta vissza.

A festmények közül három egy dessaui galéria gyűjteményébe tartozott. Egy amerikai katona nyerte el azokat pókeren, aki később a feleségének küldte el az alkotásokat. A műkincseket – Frans Francken III, Christian Wilhelm Ernst Dietrich és Franz de Paula Ferg egy-egy alkotását – egy bányában rejtették el a háború alatt.


Videó a képekről


A két másik festmény, amelyek egykor Viktória brit királynő lánya, Viktória hercegnő tulajdonában voltak, egy Frankfurthoz közeli kastélyból származnak. Az épületet annak idején megszállták az amerikaiak, és tiszti klubbá alakították. Az alkotásokat, amelyek egyikén a gyermek Viktória hercegnő látható anyja karjában, egy amerikai nő vásárolta meg 1945-ben, aki az amerikai különleges szolgálat könyvtárosaként dolgozott Németországban.


A sztori hőse, aki épp ma szülinapos