Clintont sose szerették ennyire kevesen, Trumpot pedig ilyen sokan

Fotó: Getty Images / Andy Kropa

-

Igaz, a volt külügyminiszter így is toronymagasan vezet a demokrata elnökjelöltek között.


A Fox News tévécsatorna kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint Donald Trump üzletember támogatóinak aránya 26 százalékra nőtt a republikánus előválasztások várható szavazói között, ami a legmagasabb érték azóta, hogy a Fox 2013-ban szondázni kezdte a 2016-os elnökválasztási verseny potenciális indulóinak támogatottságát. Egy hónappal ezelőtt még csak 11, két hete pedig 18 százaléknyi volt a milliárdos befektető és televíziós személyiség híveinek tábora.


Azon republikánusok aránya, akik „határozottan” hajlandóak lennének Trumpra szavazni, a két hónappal ezelőtti 8 százalékról 24 százalékra nőtt, azoké pedig, akik "soha" nem voksolnának rá, 59-ről 33 százalékra csökkent.


A demokratáknál nincs meglepetés egyelőre

A demokrata előválasztások potenciális szavazóinak körében, 51 százalékkal még mindig Hillary Clinton a favorit a 22 százalékon álló Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben. Csakhogy a volt külügyminiszternek ez az eddigi leggyengébb, a jelenleg első számú párton belüli kihívójának pedig a legerősebb szereplése a Fox méréseiben. Clinton két hete még 59, egy hónapja pedig 61 százalékon állt. Joe Biden alelnöknek, aki még nem döntötte el, beszáll-e a küzdelembe, 13 százalékos a tábora.


A Fox közvélemény-kutatása szerint a republikánusok a demokratáknál nagyobb lelkesedéssel várják a 2016-os választásokat: náluk 74 százalék érdeklődik „rendkívüli módon”, vagy „nagyon” a politikai erőpróba iránt, a demokratáknál ez az arány csak 54 százalékos.