Clintonról és Trumpról szólt a szenvedélyes alelnökjelölti vita

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Sértegetésekről, briliáns üzleti megoldásokról, bevándorlásról és Oroszországról is vitatkozott a két politikus, aki az amerikai politikai élet legkevésbé értett és legtöbbet gúnyolt hivatalára pályázik.


A republikánus Mike Pence indianai kormányzó és a demokrata jelölt, Tim Kaine szenátor egy virginiai kisvárosban, Farmville-ben, a Longwood Egyetemen vitázott kedd este. A 90 perc alatt több szó esett Donald Trumpról és Hillary Clintonról, mint az alelnöki tervekről. A vita elején a műsorvezető - utalva Clinton e-mailbotrányára és a Clinton Alapítvány körüli ellentmondásokra - megkérte a demokrata párti alelnökjelöltet, fejtse ki, mivel magyarázható, hogy sokan nem bíznak a demokrata jelöltben. Kaine szerint Clinton szenvedélye a köz szolgálata, felidézve ifjabb éveinek jogászi munkáját. A virginiai szenátor ezután áttért Trump támadására. Azt állította, hogy Trump "mindig magát helyezi előtérbe". Bírálta a bevándorlókra tett megjegyzései miatt és mert sokáig ismételgette azt a hamis állítást, hogy Barack Obama amerikai elnök nem az Egyesült Államokban született.

Mike Pence azzal vágott vissza, hogy a Clinton-kampánycsapat "inzultusokkal teli kampányt folytat", és szerinte "az emberek ezért kérdőjelezik meg Clinton megbízhatóságát". A Clinton Alapítvány külföldi kormányoktól fogadott el adományokat, amikor Clinton külügyminiszter volt - mondta Pence.


Sok a túlkapás

A két alelnökjelölt összekapott a The New York Times információja miatt is. A lap szerint 1995-ben Trumpnak óriási, csaknem egymilliárd dolláros vesztesége volt, és ezt úgy "írta le", hogy 18 éven keresztül nem fizetett személyi jövedelemadót. Pence azt mondta, Trump nem "karrierpolitikus", hanem üzletember, aki "egy adott időszakban nehézségeken ment keresztül, de élt az érvényben lévő adószabályokkal és briliáns módon élt velük". Szerinte Trump több tízezernyi munkahelyet teremtett, és adózott a foglalkoztatottak után is. Kaine felidézte Trump szavait: "okos voltam, hogy nem fizettem adót". „Akkor mi mindannyian, akik adót fizetünk, hülyék vagyunk?" - kérdezte a szenátor.

Abban mindketten egyetértettek, hogy az USA-ban túl sok a rendőri túlkapás. Ám abban már különbözött a véleményük, hogy miként lehet kiegyensúlyozni a rendőrök és a feketék védelmét. Pence szerint nem szabad előítéletesen közelíteni a rendőrökhöz sem.


Abba kell hagyni a szidalmazásukat."

Kaine szerint viszont meg kell vitatni ezeket az előítéleteket, mert szőnyeg alá söprésük nem segít a megoldásban. Pence azzal vádolta meg Clintont, hogy kampányban kihasználja a tragédiákat, és megismételte, hogy Trump elnökként visszaállítja az országban a rendet és a törvényességet.


Hogyan sértegettek

A bevándorlás kérdésében ugyancsak különbözött a két alelnökjelölt véleménye. A demokrata párti politikus bírálta Trump retorikáját és a javaslatát, hogy átmenetileg fel kellene függeszteni az Egyesült Államokba érkező muszlimok beengedését. Pence szerint az ő államában, Indianában, továbbra sem engedélyezik, hogy szíriai menekülteket telepítsenek le az Obama-program keretében.

A nézetkülönbség újabb vitát generált arról, hogy elnökjelöltek miként sértegették egymást. "Ha Donald Trump mindazt és úgy mondta volna el, amit most Ön állít róla, még akkor sem érné el a felét sem azoknak a sértegetéseknek, amelyeket Hillary Clinton fogalmazott meg, amikor azt mondta, hogy a mi támogatóink fele szánalmas" - mondta Clinton alelnökjelöltjének a republikánus politikus.


Rossz hír Phenjannak

Gyakran került szóba - miként az egész kampányban is - Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Putyin diktátor" - mondta Tim Kaine. Felidézte, hogy Trump korábban azt mondta: Putyin erősebb vezető Oroszországban, mint Obama az Egyesült Államokban. Kaine szerint aki nem ismeri a különbséget a diktátor és az erős vezető között, az nem alkalmas arra, hogy az amerikai hadsereg főparancsnoka legyen. A demokrata jelölt elképzelhetőnek tartja, hogy Trump azért nem akarja nyilvánosságra hozni adóbevallását, mert kiderülne, hogy üzleti érdekeltségei vannak Oroszországban.


Erős vezető vagy diktátor?


Pence szerint viszont külügyminiszterként éppen Hillary Clinton hirdette meg az "újratervezés" politikáját Moszkvával, s ennek az eredménye az lett, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet, most pedig azzal provokálja az Egyesült Államokat, hogy rakétaelhárító rendszereket telepít Szíriában. Pence szerint erre a provokációra Washingtonnak válaszolnia kellene, Lengyelországba és Csehországba kellene rakétaelhárító rendszereket telepítenie. A republikánus alelnökjelölt szerint Obama és Clinton külpolitikája meggyöngítette az Egyesült Államokat, amely szerinte egyúttal elveszítette tekintélyét is.

A két alelnökjelölt abban viszont egyetértett, hogy a Koreai-félszigetnek atomfegyvermentesnek kell lennie.


Ki nyert?

Az első értékelések és közvélemény-kutatások szerint a vitát a republikánus Pence nyerte. A CNN és az ORC közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 48 százaléka Pence kormányzó érvelését és szereplését látta meggyőzőbbnek, 42 százalékuk pedig a demokraták alelnökjelöltjét, Kaine szenátort látta sikeresebbnek.

A The Washington Post szerint Pence kormányzó már a kezdet kezdetén otthonosabban érezte magát a kamerák előtt. "Az indianai kormányzó nyugodt volt, elegáns, összefogott, éles ellentétben Mike Kaine szenátorral, aki hadart és láthatóan idegesen viselkedett" - írta a lap publicistája. A republikánus politikus "együttérző konzervatívként" mutatkozott meg.

A Politico "agresszívnak" minősítette Clinton alelnökjelöltjét és "korlátozottan sikeresnek" nevezi, hogy Pence kormányzóra akarta "ráragasztani" Trump ellentmondásosnak ítélt kijelentéseit. A lap szerint Kaine "kínlódott", és csak a vita vége felé sikerült arra késztetnie republikánus vetélytársát, hogy reagáljon Trump egy-két vitatott kijelentésére. Pence 70-szer ejtette ki Hillary Clinton nevét, míg Tim Kaine 160-szor Donald Trumpét.

Néhány kérdésben a republikánus alelnökjelölt a Trumpétól eltérő álláspontot fejtett ki. Putyint például "kicsiny és hetvenkedő vezetőnek" nevezte, Szíriában pedig katonai csapásmérést sürgetett az Aszad-rendszer ellen. Az egyik elemző szerint Pence nyugodt sikere példa lehetne az elnökjelölt Trump számára.