Clintonék engedély nélkül építkeznek – a fal adhatja a másikat

Fotó: AFP / JOE RAEDLE

-

Az igazságügyi miniszternek viszont nem tetszik, hogy az FBI igazgatója értesítette a kongresszust a Clinton-ügyről. Clinton előnye eközben csökkenni látszik.


Hillary és Bill Clinton a szükséges építési engedélyek nélkül renoválja újonnan vett, egymillió dolláros villáját – derült ki az amerikai elnökválasztás előtt kilenc nappal, bár már jelenleg is zajlik a voksolás.

Az építési hatóság felügyelője, William Maskiell a New York Postnak elmondta, hogy névtelen bejelentés érkezett, s amikor kiszállt ellenőrzésre, látta a nagyszabású építkezést. Október 17-én levélben értesítette a demokrata párti elnökjelöltet és férjét, hogy törvényt sértettek.

Csatolt egy dokumentumot is, amelyben közli: az egyik alvállalkozó tudatta vele, hogy Clintonék közölték, nagyon sietnek az átalakítással, mert hálaadás ünnepére az új villának készen kell lennie. Maskiell nem állíttatja le az építkezést, ha pótlólag beszerzik a szükséges engedélyeket.



A Clinton házaspár ennek ellenére több ezer dolláros büntetésre számíthat, mert semmibe vette a törvényt.

A The New York Times megjegyezte:


egyesekben az az érzés alakulhat ki, hogy Cintonékra nem érvényesek a törvények.

Megkeresték Clinton kampányszóvivőjét, de ő nem reagált.

A The New Yorker című lap szombati számában közölt riportból kiderül, hogy Loretta Lynch igazságügyi miniszternek nem tetszik, hogy James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója levélben tájékoztatott kongresszusi politikusokat arról, hogy újraindítják a Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében indított és már lezártnak hitt vizsgálatot.
A minisztérium csütörtökön levélben próbálta eltántorítani Comey-t attól, hogy tájékoztassa a kongresszusi politikusokat, arra hivatkozva, hogy döntése ellenkezik a szokásjoggal, miszerint


nem kommentálunk folyamatban lévő nyomozást, és nem teszünk lépéseket, amelyeket a választás befolyásolásaként értelmezhetnek.

Comey az FBI belső tájékoztatójában azt közölte, hogy noha általában nem szokták értesíteni a kongresszust folyamatban lévő nyomozásról, de ezúttal kötelességének tartotta, mert úgy érezte, hogy miután egyszer már azt mondta, hogy lezárták a nyomozást, most megtévesztené az amerikaiakat, ha nem hozná tudomásukra a nyomozás kiegészítésének tényét.



Hillary Clinton előnye közben rohamosan zuhant: 12 százalékosról kétszázalékosra esett vissza. Az ABC televízió és a The Washington Post szombaton nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint 47:45 arányban országosan már csak két százalékkal vezet, szemben a korábbi 50:38 százalékos aránnyal.