Donald Trump lesz az Egyesült Államok 45. elnöke

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Folyamatosan érkeznek az amerikai elnökválasztás eredményei. A hosszú, kimerítő és kegyetlen választási kampány után az amerikai szavazók eldönthették, hogy januárban kit iktassanak be az USA következő elnökeként.


08:51

Donald Trump megkezdte győzelmi beszédét

VS.hu

A beszéd elején bejelentette, hogy Hillary Clinton gratulált neki a győzelemhez, ő pedig riválisának a kemény munkájáért. Trump – most először - elismerően beszélt Clintonról, megköszönve neki az országért tett szolgálatait.

Ezt követően arról beszélt, hogy minden amerikai elnöke lesz, szolgálva az amerikai népet.


08:47

A térképen is látszik Trump győzelme

VS.hu

A 270towin.com térképe


08:45

Clinton gratulált Trumpnak

VS.hu

A CNN és az NBC beszámolója szerint Hillary Clinton telefonon gratulált Donald Trumpnak a győzelemhez. Ez arra utal, hogy a Clinton-stáb elismeri a verséget.


08:33

Még számolnak, de reménykedni fölösleges Clinton híveinek

VS.hu

Jelen pillanatban Pennsylvaniában, Michiganben, Arizonában és Wisconsinban még számolják a szavazatokat, de mind a négy államban Donald Trump áll győzelemre, látszólag behozhatatlanul. Ha marad a jelenlegi különbség a jelöltek között, akkor 300-nál is több elektori szavazatra számíthat Trump, ami jelentős győzelemnek számít. Főleg annak fényében, hogy 24 órával korábban még minden elemző 90 százalékra vette Hillary Clinton győzelmét.


08:05

Clinton lényegében elismert a vereséget

VS.hu

Már matematikai esélye se nagyon van a demokrata elnökjelöltnek a győzelemre. A CNN információi szerint Hillary Clinton stábja bejelentette, hogy az elnökjelölt szerdán nem mond beszédet – ezzel lényegében elismerték, hogy Donald Trump megnyert az elnökválasztást.

John Podesta, Hillary Clinton kampányfőnöke mindenkit hazaküldött a New York-i központból, de beszédében azt érzékeltette: részükről még nincs vége a választásnak. Elképzelhető, hogy ezzel arra utalt: a szoros eredményeket produkáló államokban nem fogadják majd el a végeredményt.
Korábban Donald Trumpot támadták azért, mert a harmadik elnökjelölti vitában kijelentette: nem fogja elismerni a választás eredményét, csak akkor, ha ő győz. A demokraták oldaláról akkor azzal vádolták Trumpot, hogy ezzel aláássa az amerikai demokráciába vetett bizalmat.


07:53

ohn Podesta mindenkit hazaküld

VS.hu


07:42

Trump behúzta Pennsylvaniát is

VS.hu

A szavazatok 98.9 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet 75 ezer szavazattal - Clinton hátránya lényegében ledolgozhatatlan. Ezzel Trump újabb 20 elektori voksot tudhat magáénak, vagyis 264-gyel vezet, csupán 6-ra van szüksége a győzelemhez.


07:28

Így állnak most

VS.hu

A 270towin.com térképe


07:19

TRUMP, Donald

Donald Trump republikánus párti jelölt támogatói várják az eredményket, és a beszéedet


06:47

Hihetetlenül szoros a verseny New Hampshire-ben

Trencséni Dávid

Ezer szavazaton belüli jelen pillanatban a különbség a két elnökjelölt között a 6 elektort adó New Hampshire-ben. Trump 280.405 vokssal vezet Clinton 279.769 szavazatával szemben.

Az összesítésben nem ennyire szoros az állás: Nevada behúzásával is csupán 215 eketori szavazatot tudhat a magáénak a demokrata jelölt ellenfele 244-ével szemben.


06:37

Clinton lassan dolgozza le a hátrányát

VS.hu

Bár vajmi keveset jelent a végeredmény szempontjából, de Hillary Clinton lassan dolgozza le a hátrányát Donald Trumppal szemben, ami az összes szavazat számát illeti. A korábbi, 2 milliós hátránya mostanra egymillió közelébe csökkent. Míg a republikánus jelöltre eddig 52,6, addig a demokratára 51,5 millióan szavaztak.

Különösebb jelentősége nincs a számnak, hisz az egyes államok elektorokat választanak, vagyis előfordulhatna, hogy egy-két „szupergyőzelemmel” egy jelölt összességében több voksot kapna ellenfelénél, a végső összesítésben mégis alul marad. Azonban minden arra mutat, hogy ezen a választáson nem ez lesz a helyzet.


06:36

Még mindig szoros

Szirmák Erik


06:30

Nem csak az elnökséget, de a törvényhozást is behúzzák a republikánusok

VS.hu

Miközben Donald Trump behozhatatlannak látszó előnnyel vezet az elnökségért folytatott versenyben Hillary Clintonnal szemben, pártja a törvényhozás mindkét házában tartja a többségét. Az alsóházban 220 republikánus képviselő ül majd szemben - a jelenlegi állás szerint – 160 demokratával, míg a szenátusban 48-45 az előnyük.


06:23

Az ausztrál szélsőjobb vezetőjének az ajtaja mindig nyitva áll Trump előtt

Szirmák Erik


05:59

Hidegzuhany

Szirmák Erik


05:58

Clinton hívei lefagytak

VS.hu

A CNN élőben jelentkezett Hillary Clonton New York-i főhadiszállásáról: a riporter lefagyott arcokról, sokkolt szimpatizánsokról számolt be. A hírcsatorna szerint is ideje megbarátkozni Donald Trump győzelmének gondolatával.


05:56

Florida már nem ingatag

Szirmák Erik


05:48

Egyre kevesebb a kérdés

VS.hu

Donald Trump behúzta Wisconsint és Iowát - előbbiben 10, utóbbiban 6 elektori voksot szerzett.

A BBC-nél 244- 209-re vezet Trump az elektori szavazatokban. A győzelemhez 270-et kell megszerezni.


05:39

Ohio már Trumpé

VS.hu

A szavazatok 90 százalékának feldolgozottsága mellett Trump 9 százalékkal – 52-43 - vezet Clinton előtt. A republikánus jeleölt 18 elektorral gazdagodik így.


05:32

Farage: ez a politikai forradalom nagyobb lesz, mint a Brexit

VS.hu


05:30

Trumpé lehet a rozsdaövezet

Szirmák Erik

Donald Trump Ohiót nagy valószínűséggel megszerzi, amivel 18 elektori szavazatot kaphat, ha mellé begyűjti még Wisconsin (10 elektor) és Michigan államot (16 elektor) is, akkor esélyes lehet az elnöki székre.


Azonban a rozsdaövezetben jellemzően fehér munkások élnek, akik az ipar leépülése miatt vesztették el az egzisztenciájukat, és tradicionálisan a Demokrata Párthoz kötődnek. Trump viszont kiemelten beszélt ezekhez a szavazókhoz: „A mai nap a mi függetlenségi napunk. Az amerikai dolgozó emberek ma visszavágnak.”

Jelenlegi állás szerint Trump 222 elektori szavazathoz áll közel, addig Clintonnak 209 elektori szavazatra van esélye.


05:23

Trump megnyerheti Utah-t is

Szirmák Erik


05:18

CNN: Clintoné Kalifornia

VS.hu

A hagyományosan demokrata államot - és 55 elektori szavazatot - Clintonhoz számolja a CNN. Ez azonban nem meglepetés, és semmit sem enyhít a demokrata jelölt problémáin. Igaz, nem is súlyosbítaná, ha valóban nyerne.


05:15

Clinton nehézségei

VS.hu

Clinton komoly bajban van - írja a Guardian. Ha Pennsylvania (20 elektori szavat), Michigan (16) vagy Wisconsin (10) közül bármelyiket is elveszti, akkor vége van. Ha csak Wisconsint veszítené el, akkor 269-269 lenne az elektori szavazatok száma, és minden New Hampshire-ben dőlne el.


05:08

Észak-Karolina Trumpé

VS.hu

Hatalmas győzelmet könyvelhetett el Észak-Karolinában Trump. Ezzel 15 elektori szavazatot szerzett.


05:02

Szerintük is elvitte

MTI

Az AP is Trumpnak adta Floridát, az egyik legfontosabb államot. Ez 29 elektori szavazatot jelentene a republikánus jelöltnek.


05:01

Újabb zárás

VS.hu

Kaliforniában és Washington államban is befejezik a szavazást.


04:58

Trumpék így fogadták a hírt, hogy megvan Ohio

VS.hu


04:56

Hongkong is ideges

MTI

A hongkongi tőzsdeindex 3,27 százalékkal esett a hírre, hogy Trump a vártnál jobban szerepel. A mexikói peso rekordmélységbe zuhant: már több mint 11,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt. Nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pesóért lehetett venni egy dollárt. A peso még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit értékéből.


04:53

Hillary és a gonosz szörnyeteg

Szirmák Erik


04:52

Florida lassan befejezi

MTI

Floridában kis többséggel ugyan, de szinte bizonyosan Trump győz. A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál másfél százalékkal vezet.

A New York Times szerint 82 százalék az esély arra, hogy Trump lesz az elnök. A Financial Times ennek esélyét 73 százalékra teszi.


04:48

Remény

VS.hu

Az AP Clintonnak adta Coloradót. A 9 elektori szavazat valamelyest visszahozta a versenybe a demokrata jelöltet.


Trumpnak jelenleg 167 elektori szavazata van, Clintonnak 131. A győzelemhez legalább 270 kell.


04:46

Teherautókkal védik Trump választási központját

VS.hu


04:39

Clinton választási központjában idegesek

VS.hu


04:37

Farage: a piacok azt jelzik, megismétlődhet a Brexit

VS.hu


04:32

Aranyláz

VS.hu

A menedéknek számító nemesfém, az arany árfolyama 3 százalékkal nőtt - írja a Guardian. A tokiói tőzsdén a Nikkei index 2,5 százalékot esett, a mexikói peso 22 éves mélypontra zuhant.


04:28

CNN: Trump kulcsfontosságú államban nyert

VS.hu

A CNN szerint Trumpé lett Ohio. Ezzel máris 55 százalék annak esélye, hogy ő lesz a Fehér Ház következő lakója.


Trumpnak 167 elektori szavazata van, Clintonnak pedig 109. A győzelemhez 270 szükséges.


04:27

Ezért gyengül a peso

VS.hu

Csaknem 10 százalékkal esett a dollárral szemben a mexikói peso árfolyama. Reggel 19,8619 peso ért 1 amerikai dollárt, míg nem sokkal korábban még 18,1634 volt. A peso árfolyama azért szakadt be, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fedezné a fal megépítését az amerikai-mexikói határon.


04:18

Rubio nem lett elnökjelölt, de még egy ciklust tölthet a szenátusban

VS.hu


04:13

Módosítottak az esélyeken

VS.hu

A választási eredmények előrejelzésével foglalkozó FiveThirthyEight szerint Clintonnak 60 százalék esélye van megnyerni az elnökválasztást, Trumpnak pedig 38 százalékot adnak most. Korábban Clintonnak több mint 70 százalékot adtak.


04:01

A piacok idegesek

VS.hu

Trump szereplése megmozgatta a piacokat. A mexikói peso gyengülni kezdett, a japán jen viszont erősödik - írja a BBC. A Dow Jones is esik - írja a USA Today. Az index 2 napon át erősödött, a tőzsde ugyanis kedvezően ítélte meg az előrejelzéseket, hogy Clinton áll nyerésre.


03:48

Nation Goes To The Polls to Elect President

Hillary Clinton támogatói korábbi elnökök álarcaiban fotózkodnak egy seattle-i eredményvárón


03:44

Még mindig nincsenek biztos eredmények

Szirmák Erik

Jelenleg az Egyesül Államok felében lehet részeredményeket ismerni: Donald Trump 15 államban vezet, míg a demokrata riválisa, Hillary Clinton10 államban áll nyerésre írja a BBC.


Ennek megfelelően Trumpra 20.166.488, Clintonra 18.673.382 leadott szavazatot dolgoztak fel, ami elektori szavazatokra lebontva azt jelenti, hogy eddig Trumpnak 137, Clintonnak pedig 106 elektori szavazatra van esélye. De még mindig nincs egy államban sem 100 százalékos feldolgozottság.

Clinton a jelenlegi állás szerint Washington D.C.-ben 93 százalékon, New York államban 71, 8 százalékon, Marylandban 76 százalékon, Illinoisban 68,2 százalékon áll, vagyis ezeket az államokat szinte biztosan megnyeri.

Trump Észak-Dakotában 69,4 százalékon, Dél-Dakotában 69,9 százalékon, Alabamában 68,8 százalékon, Dél-Karolinában 58,2 százalékon, Indiánában 58,8 százalékon, Nyugat-Virginiában 64,7 százalékon, Kentuckyban 62,8 százalékon, Arkansas-ban 58, 1 százalékon áll, vagyis több államban nagyobb eséllyel fog nyerni egyelőre a republikánus jelölt. Azonban az előbb felsorolt államok azok, amikben toronymagasan vezetnek a jelöltek – így viszont kevesebb az elektori szavazattal számolhatunk biztosan.


03:43

Ő biztosan marad

VS.hu

Paul Ryan, a képviselőház elnöke megtartotta mandátumát - jelentette az AP.


03:39

Mikor kezd el idegeskedni Clinton?

VS.hu

Trump vezet Virginiában, és ez a demokraták számára meglepő és aggasztó jelzés kell, hogy legyen - írja a Guardian. Az előrejelzések szerint Clinton itt kényelmes, 5 százalékos különbséggel kellene nyerjen. Ráadásul a republikánus jelölt Floridában és Észak-Karolinában is jól teljesített (a hagyományosan konzervatív államok mellett). Ha elvinné Virginiát, Floridát és Észak-Karolinát, akkor 209 elektori szavazata lenne, és már egy egy kevés választaná el attól, hogy ő legyen az USA következő elnöke.


03:34

A New York Times szerint Clinton már megnyerte New York államot

Szirmák Erik


03:10

Vittek el szavazatokat

VS.hu

Úgy tűnik, hogy Floridában az egyébként esélytelen kispárti jelöltek bosszantóan sok szavazatot tudtak elhalászni a 2 nagytól. A libertárius Gary Johnson és a zöldpárti Jill Stein több mint kétszer annyi voksot kapott, mint Ralph Nader 2000-ben. Nader akkor George W. Bush és Al Gore harcát zavarta meg - írja a Guardian.


Azt még nem látni, kinek okoztak nagyobb kárt az idén.


03:01

Újabb 9 helyen vége

VS.hu

A szavazóhelyeket New York, Wisconsin, Louisiana, Minnesota, Nebraska, Wyoming, Colorado, Új-Mexikó és Arizona államban is bezárják.


02:59

Vihetik a szenátust

MTI

A demokraták közel járnak ahhoz, hogy többséget szerezzenek a szenátusban. Csupán 4 mandátumuk hiányzik ahhoz, hogy elhódítsák a többséget a republikánusoktól. Az elnökválasztással egyidejűleg újraválasztják a képviselőházat és megújítják a szenátust is.


02:56

Többen imádkoznak Trumpért, mint Clintonért

Szirmák Erik


02:55

A Házban maradnak a republikánusok

MTI/VS.hu

A washingtoni törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a republikánusok megőrzik többségüket - jelentette az NBC. Az Egyesült Államokban ugyanis nem csupán elnököt választanak: a Képviselőház tagjainak lejárt a 2 éves mandátuma, és a szenátus harmadát is megújítják.


02:52

Már nem élnek

MTI

A már elhunyt 38 elnök közül 34 halt meg természetes halállal. 8-an haltak meg hivatali idejük alatt, közülük 4 - Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley és John F. Kennedy - lett merénylet áldozata. A leghosszabb ideig, 12 évig Franklin D. Roosevelt, a legrövidebb ideig pedig William Henry Harrison volt hivatalban. 1841-ben, egy hónappal beiktatása után hunyt el tüdőgyulladásban. Legtovább - 93 évet és 165 napot - a 2006-ban elhunyt Gerald Ford élt, legfiatalabban - 46 évesen és 177 naposan - John F. Kennedy halt meg. 3 elnök az USA nemzeti ünnepén, július 4-én, közülük kettő (John Adams és Thomas Jefferson) 1826-ban ugyanazon a napon halt meg.


02:49

Florida még nem dőlt el

VS.hu

Trump jelenleg vezet Floridában, de a legfontosabb megyékből - köztük vannak a demokrata fellegvárak is - még nem érkeztek be az eredmények - írja a BBC.


02:30

Kína elborzadt

VS.hu

Clintonnak és Trumpnak sikerült megmutatnia a legsötétebb oldalát annak a politikai rendszernek, amelyet Washinton megpróbál ráerőltetni a világ többi részére - írta kommentárjában a cenzúrát alkalmazó kommunista Kína hivatalos, állami hírügynöksége, a Xinhua.


02:28

Nagyon szoros küzdelem

Szirmák Erik

A BBC összeállítása szerint Trump jelenleg vezet Tennesseeben, Dél-Karolinában, Clinton pedig Rhode Islandban és

Illinois-ban.

Trumpnak idáig 66 elektori szavazat megnyerésére van nagy esélye, míg Clintonnak 68-ra, azaz Clintonnak még 202, Trumpnak pedig 204 elektori szavazat lóg a levegőben, ahhoz, hogy biztosan nyerjenek.


02:19

Hajsza

VS.hu

Kaliforniában, Azusában a rendőrség azt próbálja megállapítani, hogy a lövöldöző egyedül volt-e, vagy esetleg volt segítője. A támadó egy lakásban barikádozta el magát.


02:11

Clinton vezet

VS.hu

A CNN szerint Clinton elvitte Illinois, Massachussets, Rhode Island, New Jersey, Delaware,, Maryland államokat és Washington DC-t.


Trumpé lett Oklahoma, Mississippi, Tennessee.

Clintonnak 68, Trumpnak 48 elektori szavazata van. A győzelemhez 270 kell.

Florida nagyon szoros, hol Clinton, hol Trump vezet. A különbség jelenleg 1684 szavazat Clinton javára.


02:06

A Sliders című sorozat egy párhuzamos dimenziójában

Szirmák Erik


02:01

amerikai elnökválasztás 2016

Donald Trumpról mintázott torta a republikánus eredményvárón


01:49

Megfordult

VS.hu

Floridában - 65 százalékos feldogozottságnál - Clinton átvette a vezetést. A CNN szerint Clinton stábja magabiztosan várja a Floridai eredményeket. 72 százaléknál több mint 2 százakra nőtt előnye.


Clinton Észak-Karolinában is átvette a vezetést.01:44

Floridában szoros a verseny

VS.hu

Floridában a szavazatok valamivel több mint a felét dolgozták fel, és jelenleg Trump vezet közel 3 százalékkal. A másik kulcsfontosságú államban, Észak-Karolinában jóval kevesebb szavaztot számoltak össze, ott is Trump vezet.


01:37

VS.hu

Trump - az előrejelzéseknek megfelelően - elvitte Nyugat-Virginiát az AP szerint.

A szavazatok jelenlegi állása szerint Trumpnak 24 elektori szavazata van, Clintonnak 3. A győzelemhez legalább 270 kell.


01:22

Egy ember meghalt a lövöldözésben

Szirmák Erik

A CNN szerint egy személy meghalt, három másik megsebesült a kaliforniai lövöldözésben. A Los Angeles megye seriffje azt mondta, hogy a férfit a kórházba szállítás közbe halt meg.

Egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy bent volt a szavazóhelyiségben, amikor kintről meghallották a lövöldözést. Az emberek elkezdtek befutni az épületbe. A férfi azt mondta, hogy a rendőrség felszólította az embereket, hogy mindenki maradjon bent, és be is zárták az ajtókat. A szavazást folytatták, de az épületbe se ki, se be nem engednek senkit.


01:22

Első alkalom

MTI

Sokkal magasabb az először szavazók hányada, mint 4 éve volt - áll a Reuters és az Ipsos közös, 35 ezer ember válaszain alapuló felmérésében. 2012-ben a voksolók 9 százaléka mondta, hogy először szavazott elnökválasztáson, most 15 százalékuk.


01:11

India kormányzója - Trump alelnökjelöltje - örül

VS.hu


01:02

Gyertyát gyújtott a Huffington Post

Szirmák Erik


01:01

Trumpnál az előny

VS.hu

A CNN szerint Trump elvitte Kantuckyt és Indianát, Clinton pedig Vermontot.


Ezek szerint Trumpnak 19, Clintonnak 3 elektori szavazata van. A győzelemhez legalább 270 kell.


01:01

Zárnak

VS.hu

Floridában és Virginiában is zárnak a szavzókörök. A legtöbb New Hampshire-i szavazókör is bezárt, de egy indítvány azt javasolja, hogy Doverben néhány maradjon nyitva a nagy részvétel miatt.


00:48

Clinton stábja óvatos optimista

VS.hu


00:47

Kenyai szavazók figyelik az eredményeket


00:44

Kenyai humor

MTI

Elsöprő választási győzelmet aratott Hillary Clinton - Kenyában. Az esemény egyik szervezője és főszereplője egy kenyai humorista, Laurance Oyange volt. A választás nem országos volt, csupán Barack Obama apjának szülőfalujában rendezték, Nyangoma-Kogelóban.


Nem kígyóztak hosszú sorok, mindössze 105-en mentek el szavazni. Az eredmény: 78 százalékuk Clintonra szavazott, akit a kampányban Obama is támogatott. A nyangoma-kogelóiak 11 százaléka a republikánus Donald Trumpra adta voksát, és ugyancsak 11 százalékos az érvénytelenül szavazók aránya.


Barack Obama apja 1982-ben Kenya fővárosában, Nairobiban autóbalesetben halt meg.


00:38

Lövöldözés Kaliforniában

Szirmák Erik

Azusában, Kalifornia államban lövöldözés tört ki írja a BBC.

Az Azusa Rendőrkapitányság azt kéri, hogy mindenki maradjon otthon, mert a helyzet még kritikusabbá válhat.


00:38

Moszkvai történet

VS.hu

"Politikailag inkorrektnek látja azt, amit Trump a nőkről mondott?"


"Nem."

"Miért nem?"

"Orosz vagyok."

Egy moszkvai bárból jelentette a BBC tudósítója.


00:20

Hillary Clinton a Trump Tower szomszédságában várja meg a választások végeredményét

Szirmák Erik


00:12

Számolnak

VS.hu

Érkeznek az első eredmények: Kentuckyban a szavazatszámlálás elején Trump vezet - jelentette a CNN. Indianában is Trump előnyét jelentették. Az előrejelzések azt mutatták, hogy mindkét államban Trump áll nyerésre.


00:09

Még élnek

MTI

Jelenleg 4 exelnök él: Jimmy Carter és George Bush 92, Bill Clinton és George W. Bush 70 évesek, Barack Obama 55 éves. Carter és Obama Nobel-békedíjasok, Cartert 2002-ben, jóval hivatali ideje letelte után, Obamát 2009-ben, beiktatása évében tüntették ki.


00:07

Hosszú sorok a pennsylvaniai szavazóhelyen

VS.hu


23:58

Colorado visszatért

VS.hu

A coloradói szavazógépes rendszer is összeomlott - jelentette a CNN. Fél órás szünet után azonban ismét működik. Vizsgálják, mi okozta a problémát.


23:57

Variációk a szavazás igazolásáról

Szirmák Erik

It's #ElectionDay, follow #Cato2016 for timely policy analysis.

Cato Institute (@catoinstitute) által közzétett fénykép,


23:34

Már rég megvolt a név

VS.hu

A választók 62 százaléka már szeptember előtt eldöntötte, hogy kire fog szavazni - derült ki a CNN által megrendelt exit pollból.


23:22

Kire szavazott a Bush család?

Szirmák Erik

„Értesítettek arról, hogy George W. Bush és Laura Bush Hillary Clintonra szavazott ma” – mondta Rush Limbaugh ultrakonzervatív rádiós műsora a Washington Examiner szerint.

Limbaugh szerint a Bush család döntésében nagy szerepet játszott, hogy Trump vehemensen támadta az előválasztás során Jeb Busht. A műsorvezető szerint nemcsak emiatt szavaztak Bushék Clintonra, hanem azért is, mert utóbbi ugyanannak a politikai elitnek a tagja, mint a két elnököt is adó texasi família.

A Bush család szóvivője azonban cáfolta a híreszteléseket, és azt mondta, hogy George W. Bush és Laura Bush nem szavazott sem Trumpra, sem pedig Clintonra – írja a CNN Money.


23:11

360 fokos felvételek Amerika legingadozóbb államaiból

Szirmák Erik


23:11

Trump ünnepelni készül

VS.hu

A döbbenetes tortát a Trump Towerbe - a jelölt választási központjába - vitték. A süteményt a titkosszolgálat kísérte.


23:08

Gurítják

VS.hu


23:05

Akadozik a gépezet

VS.hu

Utahban több helyen is problémák voltak a szavazógépekkel - jelentette a CNN.


23:02

Trump és Clinton stábja alig 2 perc sétára lesznek egymástól

VS.hu


23:00

William H. Macy és Felicity Huffman is Clintonra szavazott

Szirmák Erik


22:50

Colleen Bell nagykövet a budapesti választási partin

Szirmák Erik


22:49

Tudta?

MTI

Az Egyesült Államoknak eddig 43 elnöke volt. A 2 ciklus után távozó Barack Obama sorrendben mégis a 44-ik, mert Grover Clevelandet - aki 1885-1889 és 1893-1897 között, 4 év kihagyással töltött ki 2 periódust - a történetírásban kétszer, külön sorszám alatt, mint a 22. és 24. amerikai elnököt tartják számon.


22:45

Gyanús volt a hidzsáb

VS.hu

A michigeni East Lansingben, egy férfi kivezetett a sorból két hidzsábot - hagyományos arab ruhát - viselő nőt. Ellenőrizte a személyazonosságukat, és megpróbálta megakadályozni, hogy szavazzanak - írja a Guardian. Az incidens a reggeli órákban történt - erősítette meg a megyei hivatal.


22:38

Elnöki hajköltemények

Szirmák Erik

Presidential Looks: A Hair History of the USA
Presidential Looks: A Hair History of the USA Created By: Ogle School

22:32

Bernie Sanders is elment szavazni

Szirmák Erik


22:31

Zajlanak az előkészületek HIllary Clinton eredményvárójának helyszínén


22:23

David Duke, a Klu-Klux-Klan egykori vezetője ezzel a képpel drukkol Trumpnak

Szirmák Erik


22:00

Clinton előnyét jelentették

MTI

Az előzetesen szavazók körében végezett felmérés szerint Clinton 7 kulcsfontosságú államból 6-ban vezet. A Votcastr szerint Clinton győzelme várható Coloradóban, Floridában, Nevadában, Ohióban, Pennsylvaniában és Wisconsinban. Trump csak Iowában számíthat győzelemre, és ott is mindössze egy százalékkal előzi meg Clintont.


Az előrejelzést érdemes fenntartással kezelni: nem biztos, hogy az előzetes szavazás jogával élő 42 millió polgár választási magatartása megfelel az összlakosságénak.


21:56

Hogy mik vannak! rovatunk jelentkezik

MTI

A legszorosabb választási eredmény 1800-ban alakult ki. Thomas Jefferson és Aaron Burr is 73 elektori szavazatot kapott, és a Képviselőház döntött Jefferson javára. Négyszer fordult elő, hogy az országosan kevesebb szavazatot kapott jelölt jutott többséghez az elnököt megválasztó elektori testületben: 1824-ben John Quincy Adams, 1876-ban Rutherford B. Hayes, 1888-ban Benjamin Harrison, 2000-ben George W. Bush került így az elnöki székbe. A legnagyobb arányú győzelmet Franklin D. Roosevelt aratta, aki 1936-ban 523 elektori szavazatot gyűjtött be, ellenfele, Alf Landon 8 voksa ellenében.


21:46

Trump: Nem hiszem, hogy a választásnak ma éjjel vége lesz

MTI

Trump szerint meg kell őrizni a választások tisztaságát. Azt mondta, ott, ahol elektronikusan szavaznak, sok gond van a gépekkel, mert szerinte azok automatikusan demokratákra fordítják át a republikánus szavazatokat.


"Nem hiszem, hogy a választásnak ma éjjel vége lesz" - fogalmazott a Fox televízió munkatársának kérdésére válaszolva Trump, majd hozzátette: mielőtt elfogadná a választási vereséget, még utána néz, hogy a választások során hol, mi történt.


Az amerikai médiában elhangzó első kommentárok szerint Trump és kampánycsapata érezheti, hogy a republikánusok elveszítik az elnökválasztást, s ez az első óvás a jele lehet annak, hogy később vitatják majd a választási eredményt.


21:43

Trump már feljelentést tett

MTI

Nevadában egy helyütt a megengedett időn túl is szavazhattak. Trump kampánycsapata szerint Las Vegas egyik választóhelyiségében a múlt héten lehetővé tették, hogy a helyiség a hivatalos időn túl is nyitva tartson, hogy a korai szavazáson résztvevő, még várakozó emberek szavazhassanak. Nevadában mód volt a korai szavazásra, s bár a szavazóhelyiségek reggel 8-tól este 8-ig tartanak nyitva, a törvény lehetővé teszi, hogy azok is szavazhassanak, akik záráskkor már sorban állnak, de még nem tudtak bejutni, azaz a szavazóhelyiség tovább is nyitva maradhat.


Feljelentésében Trump azt kérte a választási bizottságtól, hogy a vitatott választási helyiségben leadott szavazatokat különítsék el és ne adják hozzá a többi vokshoz, a választási eredmények esetleges későbbi vitatása miatt.


Sem a nevadai hatóság, sem a Clinton-kampány nem reagált a republikánus elnökjelölt lépésére. David Bossie, Trump kampányának helyettes szóvivője szerint nem arról van szó, hogy így akarnák elbátortalanítani a spanyolajkú szavazókat, hanem arról, hogy "tiszteletben kell tartani a játékszabályokat".


21:34

Űrvoks

MTI

Az amerikai asztronauták egy 1997-es törvény értelmében a világűrből is szavazhatnak. Voksukat emailben küldhetik el a NASA houstoni központjába. Most Shane Kimbrouck szavazott így. Kimbrouck október 19-én érkezett az orosz Szojuzzal a nemzetközi űrállomásra, és 4 hónapig tartókodik majd az űrben. A galvestoni megyei választási hivatal a NASA biztonságosnak tartott rendszerén keresztül küldte a világűrbe az elektronikus szavazáshoz szükséges dokumentumot.


21:29

Nehézkes a szavazás a kulcsfontosságú államokban

VS.hu

Hosszú sorok, műszaki hibák akadályozzák a szavazást több helyen is - írja az USA Today. A választási megfigyelők szerint órákig kell sorban állni, gyakoriak a technikai fennakadások, és az sem mindig világos, hol is kell szavazni. Erőszakról vagy a választók zaklatásáról azonban alig érkezett hír. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fennakadásokat a kulcsfontosságú államokból jelentették: Floridában, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában dől el elsősorban, hogy Trump vagy Clinton lesz-e a következő elnök.


A lap szerint ilyen technikai nehézségek szinte minden választáson előfordulnak, és nincs jele választási csalásnak.


21:28

Kaotikus állapotok

VS.hu

“Ezek lesznek a legkaotikusabb választások az elmúlt 50 évben” - mondta Wade Henderson, a választások megfigyelésével foglalkozó Leadership Conference on Civil and Human Rights elnöke. A választásokat több mint 100 polgárjogi és választójogi civil szervezet koalíciója felügyeli - írja a USA Today.


Észak-Karolinában összemolott az elektronikus számlálórendszer, a választók papírszelvényeken szavazhattak.


Pensylvániában olyan személyazonosító okmányt követeltek a szavazóktól, amit a törvény nem ír elő - ez azért okozhat problémát, mert az Egyesült Államokban nincs az európaihoz hasonló személyi igazolvány. A spanyol ajkú választók azt nehezményezték, hogy nem volt senki, aki segített volna nekik a szavazási folyamatban.


21:02

Trump fia törvényt sértett, aztán meg hülyeséget csinált

VS.hu

Egyik délutáni bejegyzésünkben mi is megírtuk, hogy Trump fia, Eric is leadta szavazatát: a szavazócédulát lefényképezte, és kiposztolta a Twitteren. Ám ez Nex York államban illegális. Erre felhívhatták Eric figyelmét, aki később kitörölte a bejegyzést. Ami azért baromság, mert az internet nem felejt, és itt például megtekinthető a poszt.


Ráadásul számára nem jelenthet túl nagy gondot az ezer dolláros bírság kifizetése.


20:56

Észrevették a törlést

VS.hu


20:50

További érdekességekkel jelentkezünk

MTI

Eddig kétszer fordult elő, hogy apa és fia is elnök lett: John Adams és John Quincy Adams után George Bush és George W. Bush. William Henry Harrison unokája, Benjamin Harrison szintén elnök lett, ezt azóta sem ismételte meg senki. A 14 alelnökből 5 választás, 8 az államfő halála, egy pedig az elnök lemondása miatt lett elnök. Richard Nixon volt az egyedüli amerikai elnök, aki lemondásra kényszerült 1974-ben, a helyére lépő Gerald Ford pedig az egyedüli, aki az elnöki és az alelnöki tisztséget is elődje lemondása miatt nyerte el. Egyszer történt meg az is, hogy az alelnök legyőzte a hivatalban lévő elnököt: 1800-ban Thomas Jefferson John Adamst.


20:43

Trump ellen tiltakoztak, nem csak hangosan

VS.hu


20:39

Rendőrök vezették ki a félemeztelenül tüntető nőket

VS.hu


20:38

A WikiLeaks azt mondja, nem az oroszoknak dolgozott

MTI

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kedden védekezett azok ellen a vádak ellen, amelyek szerint Oroszország manipulálta volna, amikor az amerikai elnökválasztási kampány idején több ezer üzenetet szivárogtatott ki, s ezekkel kellemetlen helyzetbe hozta Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet.

Julian Assange, a portál alapítója támogatóihoz írt hosszú levelében biztosított arról, hogy nem az amerikai választás kimenetelének befolyásolása iránti személyes vágyából cselekedett, hanem azért, mert az általa vezetett szervezet a nagyközönségnek a tájékozottsághoz való jogát" védelmezte.

A Clinton-tábor névtelen forrásokra vagy a hírszerzéstől származó homályos, spekulatív közleményekre hivatkozott, hogy (a WikiLeaks) Oroszországtól való alantas függését sejtesse. A Clinton-tábor sosem volt képes erre bizonyítékot szolgáltatni, azon egyszerű okból, hogy ilyen nem létezik – tette hozzá Assange.

A WikiLeaks október 7-től John Podestának, Hillary Clinton kampányfőnökének a Gmail-fiókjából származó több ezer feltört üzenetet tett közzé. John Podesta nem erősítette meg, de nem is cáfolta az üzenetek hitelességét, de azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Moszkva követte el a hackerakciót Donald Trump republikánus elnökjelölt javára.

Az üzenetekben nem voltak megrendítő felfedezések, némelyek miatt azonban a demokrata párti elnökjelölt mégis védekezni kényszerült. A legnagyobb szenzációt a Hillary Clinton által a bankoknál és más pénzintézeteknél külügyminisztersége után, 2013 és 2015 között elmondott fizetett beszédei jelentették.

Nem lett volna értelme annak, hogy a WikiLeaks megfossza a nagyközönséget ilyen információktól az elnökválasztás időszakában. Ugyanakkor nem tudunk nyilvánosságra hozni olyan dolgot, amely nem áll a rendelkezésünkre. A mai napig nem kaptunk semmilyen információt Donald Trump kampányáról – tette hozzá Julian Assange magyarázatképpen arra, hogy a kiszivárogtatásai miért kímélték meg a republikánus jelöltet.

Washington azzal vádolta meg Oroszországot, hogy tömegméretű kalózakciókat szervezett az amerikai elnökválasztási kampány befolyásolása céljából. Az Egyesült Államok azt vetette Moszkva szemére, hogy Donald Trumpot akarja segíteni, aki dicsérő szavakkal méltatta a Kremlt, és jobb viszonyt szorgalmazott az oroszokkal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította ezeket az állításokat.


20:07

Európa a demokrata elnököket szereti

MTI

A Newsweek című amerikai hetilap szerint Európa a demokrata politikusokat látja szívesen a Fehér Házban.

A hetilap a London School of Economicsszal közösen közölt elemzést arról, hogyan látják Európában a két amerikai elnökjelöltet.

Az elemzés szerint az európaiak hitetlenkednek, aggódnak, elképednek és mérgelődnek, amikor az amerikai elnökválasztás lehetséges következményeit kommentálják.

Európa vezetői alapvető különbséget látnak Hillary Clinton és Donald Trump között – állapítja meg az elemzés, s hozzáteszi, hogy az európaiak történelmileg mindig a demokratákat favorizálták, őket kedvelték, s ez alól a mostani elnökválasztás sem kivétel. Barack Obama népszerűsége rávetült az amerikai politikára is, ahogyan az elemzés szerzője leszögezi: az Európai Unió tíz tagállamában végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 77 százaléka bízott Obama elnök külpolitikájában, abban, hogy helyes döntéseket hoz a világ ügyeiben. Ha nem is ilyen mértékben, de hasonló bizalommal tekintenek Európában Hillary Clintonra. Ez nem véletlen – hangsúlyozza az elemzés szerzője, Simon Reich, a newarki Rutgers Egyetem világpolitikai kutatásokkal foglalkozó professzora.

A kutató leszögezi, hogy Hillary Clintont, az Obama-kormányzat külügyminisztereként nagy elismerés és megbecsültség övezte, mind az Egyesült Államokban, mind külföldön. Képes volt arra, hogy többoldalú, konszenzusos megállapodásokat hozzon tető alá és kulcsfontosságú kérdésekben odafigyelt az európai vezetők véleményére.

Ezzel szemben az európai vezetőket Donald Trump álláspontja félelemmel töltötte el, részben mert nyíltan az Oroszországhoz közeledés mellett kötelezte el magát, részben pedig mert a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba. Aggasztotta őket az is, hogy Trump a külpolitikát hajlamos inkább üzleti tranzakciónak tekinteni, mintsem építene a bizalom és az intézményes kapcsolatrendszerek alapjára. Reich idézi a Pew közvélemény-kutató felmérését, miszerint a megkérdezett európaiak 85 százaléka nem bízik a republikánus elnökjelöltben.


19:59

Sorban állók Harlemben

Sorban állók Harlemben


19:17

Clinton mind a nulla elektort megszerezte Guamban

MTI

Guam szigetén a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton nyerte a választást, bár Guam nem ad elektort.

Guam a Mariana-szigetvilág egyik szigete a Csendes-óceán nyugati részén, és nem szövetségi állama, hanem külső területe az Egyesült Államoknak, nevezik külbirtoknak is. A guamiak amerikai állampolgárok, de szavazatuk az elnökválasztáson nem számít, mert nincs képviseletük az elektori kollégiumban. Ugyanakkor a szövetségi törvényhozásba küldenek képviselőt.

A mintegy 540 négyzetkilométer nagyságú szigeten ugyanúgy megtartották az előválasztásokat, voksoltak republikánus és demokrata elnökjelöltre (Hillary Clintont és Donald Trumpot választották), és szavaztak - az USA többi részét jóval megelőzve - az elnökválasztás napján is. Noha az országos eredménybe nincs beleszólásuk, a guamiak döntésére mégis odafigyelnek az Egyesült Államokban. Az elmúlt évtizedekben ugyanis mindig az nyerte meg az elnökválasztást, aki Guamon győzött. A fővárosban, Hagatnában lévő választási bizottság adatai szerint a szigeten 52 ezer a regisztrált választók lélekszáma, és közülük valamivel több mint 32 ezren jelentek meg az urnáknál. Elsöprő többségük, 71,63 százalékuk Hillary Clintonra szavazott. A republikánus jelölt, Donald Trump csak 24 százalékot kapott. Valamivel több mint négy százalék pedig egy harmadik jelölt, a szocialistának mondott Emidio Soltysik mellett tette le a voksát.


19:08

Szívesen dolgozna Trump kormányában a brexitetes Farage

MTI

Ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok következő elnöke, szívesen vállalna valamilyen tisztséget a republikánus párti politikus kormányában Nigel Farage, az Európai Uniót rendszeresen bíráló Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) ideiglenes vezetője.

A brit politikus az amerikai választási kampány során támogatta Trumpot, sőt beszédet is mondott a milliárdos üzletember egyik gyűlésén. Farage az ITV brit tévécsatorna The Agenda című beszélgetős műsorában kedden azt mondta, ha bekerülne a Trump-kormányba, legszívesebben az európai uniós nagyköveti tisztséget töltené be.

Ez az amerikai választás pofonegyszerű, olyasmi, mint a Brexit – mondta Farage a műsorvezetőnek a hazája európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazásra utalva. „Változást akarsz, vagy azt szeretnéd, hogy minden úgy maradjon, ahogy eddig volt?” – tette fel a kérdést.


18:20

Egy kivételével fehér férfiak

MTI

2009-ig, Barack Obama hivatalba lépéséig valamennyi amerikai elnök fehér férfi volt. Közülük 18 republikánus, 15 demokrata, 4-4 demokrata-republikánus és whig, kettő pedig föderalista párti.


18:17

Megnézte

VS.hu


18:07

További érdekességek

MTI

Az USA legelső elnökválasztását 1789-ben, a másodikat 3 év múlva, 1792-ben tartották. 1789-ben az elektorok George Washingtont választották elnöknek, akit 1792-ben - eddig egyedülálló módon - az elektorok százszázalékos támogatásával erősítettek meg hivatalában. Az elnökválasztást azóta négyévenként tartják,és az idén 58. alkalommal döntenek a Fehér Ház lakójáról.


Az új elnököket 1937-ig március 4-én, azóta január 20-án iktatják be hivatalukba. A felvonulással is tarkított ünnepély csak egyszer maradt el, Ronald Reagan 1985-ös beiktatásakor, a mostoha időjárási viszonyok miatt.


18:03

Trump szerint nehéz döntés volt

MTI

A republikánus jelölt feleségével New Yorkban ment szavazni. Az iskolában berendezett szavazóhelyiség körül óriási a rendőri biztosítás. Trump a szavazás után nem nyilatkozott, csak menet közben ejtett el néhány mondatot esélyeiről. "Nagyon jól áll a helyzet." Volt, aki megkérdezte tőle, kire szavazott, mire Trump azt felelte: "nehéz döntés volt".


17:32

Trumpék így érkeztek szavazni

VS.hu


17:30

A Pucér Cowboy nem titkolja, kire szavaz

VS.hu

Cities of the world. New York City


17:21

Donald Trump is leadta szavazatát

VS.hu

Donald Trump, amerikai elnökválasztás 2016


17:02

A legtömörebb ajánlás

VS.hu

USA elnökválasztás 2016 Trump Clinton Miami Herald

Az amerikai lapoknál hagyomány, hogy nyíltan kiállnak valamelyik jelölt mellett. A Miami Herald valószínűleg megalkotta a sajtótörténet legtömörebb vezércikkét: 4 szó, 3 mondat.


16:58

Tim Miller szerint - ő volt Jeb Bush kommunikációs igazgatója - Trump nagyon veszít

VS.hu


Click the map to create your own at 270toWin.com

16:50

Trumpista nők a gyerekeikkel kampányolnak

Szirmák Erik


16:32

A konzervatívok szerint Clinton vezet

Szirmák Erik

In the final Fox News poll before #ElectionDay, #HillaryClinton leads #DonaldTrump by 4 percent.

Fox News (@foxnews) által közzétett fénykép,


16:31

Tagad a modell: nem szavaztak Trumpra

VS.hu

Gisele Bündchen és férje, Tom Brady, a New England Patriots játékosa nem szavaztak Donald Trumpra - közölte a modell. Korábban az Instagramon kérdezték tőle, igaz-e, hogy a republikánus jelöltet támogatják. A kérdés pedig azért hangzott el, mert hétfőn Trump közölte: Brady és a csapat edzője, Bill Belichick.


16:12

A Facebookon is zajlik a választás

Szirmák Erik


16:01

Trump fia már szavazott

VS.hu


15:49

VS.hu

CLINTON, Hillary; CLINTON, Bill, amerikai elnökválasztás 2016

Clintonék már szavaztak


15:48

Húsos és ellenállhatatlan

Szirmák Erik

Egy orosz gyorsbüfében meg lehet kóstolni a Trump és a Clinton-féle wrap szendvicsek írja a Washington Post.


A Donald Trump-féle egy kiadós, húsos wrap , amiben van szardella és burgonya, erős mustárral, kevés zöldséggel tálalják. A Hillary Clinton-félében összetettetek az ízek: van benne gorgonzola és gouda sajt, marhahús, olajbogyó, chili paprika, aszalt paradicsom és lila hagyma.

A wrap szendvicsek körülbelül négy dollárét bárki megkóstolhatja Moszkvában. A büfétulajdonos szerint a Trump-féle azért húsos, mert kifejezi a republikánus politikus hedonizmusát, nagyravágyását. A Clinton-féle azért fűszeres, mert a politikusnő szeszélyes alkatú és nem lehet tudni, hogy mikor égeti meg magát vele az ember.


15:45

Egyre fontosabb csoport

VS.hu

A spanyolajkúak többsége már az Egyesült Államokban születik, és nem Mexikóból vándorol be az országba. Évente 800 ezren töltik be a 18. életévüket.


15:39

Az idén 27 millió latinó szavazhat - így szólította meg őket Clinton

VS.hu


15:35

Trump és Clinton Budapesten

Szirmák Erik


15:30

Szerinte gyönyörű

Szirmák Erik


15:24

Érdekes és lényegtelen adatok

MTI

A legidősebb korban, 69 évesen és 349 naposan Ronald Reagan került az elnöki székbe. A legfiatalabb megválasztott elnök, John F. Kennedy csupán 43 éves és 236 napos volt. Nála is fiatalabb volt hivatalba lépésekor Theodore Roosevelt, aki William McKinley meggyilkolása után, alelnökként került a Fehér Házba 42 éves és 322 napos korában.


15:01

Ma az amerikai munkásosztály végre visszavág

Szirmák Erik

Donald Trump a michigani Grand Rapidsban, Mike Pence republikánus alelnökjelölttel együtt az éjjeli órákban zárta kampányát. Éjjel fél egykor, tehát már a választás napján lépett pódiumra, és ezzel köszöntötte a tömeget: „A mai nap a mi függetlenségi napunk. Az amerikai dolgozó emberek ma visszavágnak.”

„Az első dolog, amit tennünk kéne: szabaduljunk meg Hillary Clintontól, oké? Ez egy nagyon jó első lépés lenne. Ez egy jó első lépés" – mondta Trump. A republikánus elnökjelölt szerint Hillary Clinton a valaha volt legkorruptabb elnökjelölt, akit egy teljesen romlott rendszer védelmez.14:57

atv.hu: kit szeretnének amerikai elnöknek a magyar politikusok?

VS.hu


14:47

Viccel az alelnökjelölt: meg kell szoknia, hogy mindig második lesz

VS.hu


14:45

Esélyek

MTI

Az AP amerikai hírügynökség összeállítást közölt az ingadozó, illetve az egyértelműen demokrata, vagy republikánus párti szövetségi államokról. Egyértelműen demokrata párti: Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Kalifornia, Maine (egy kivételével az összes kerület), Massachusetts, Maryland, Minnesota, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Új-Mexico, Vermont, Washington állam, Washington szövetségi főváros (összesen 200 elektori szavazat). Demokratákhoz húz: Colorado, Michigan, Nevada, Pennsylvania, Virginia (összesen 74 elektori szavazat), Wisconsin. Ingadozó, vagy csatatér államok: Észak-Karolina, Florida, Maine 2. kerület, Nebraska 2. kerület, New Hampshire, Ohio, Utah (összesen 74 elektori szavazat). Republikánusokhoz húz: Alaszka, Arizona, Georgia, Iowa, Missouri (összesen 46 elektori szavazat). Egyértelműen republikánus: Alabama, Arkansas, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Idaho, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska (egy kivételével az összes kerület), Nyugat-Virginia, Oklahoma, Tennessee, Texas, Wyoming (összesen 144 elektori szavazat). (Térkép: www.270towin.com/maps/)


14:33

Két háztömbnyi sor Manhattanben

VS.hu


14:24

Stevie Wonder: Trumpra szavazni olyan, mintha tőlem várnák, hogy autót vezessek

Szirmák Erik

Stevie Wonder zenész-énekes a demokrata elnökjelölt mellett kampányol. A Philly.com riportere azt kérdezte a vak énekestől, hogy miért Clinton mellett áll ki. Wonder először elmondta, hogy a jövőre gondol, mivel van egy egyéves gyereke, aztán visszakérdezett: „Ha életveszélyben lennél, és azonnal kórházba kéne vinni téged, szeretnéd, hogy én vezessek?„ A nemleges válasz után Wonder azt mondta: „Nem hát, hiszen nem vezetek." Ezután kifejtette, hogy Hillary Clinton politikában eltöltött harminc éve a biztosíték arra, hogy jó elnök lesz.


14:01

VS.hu

Voting begins in the U.S. Elections

Választópolgárok állnak sorban egy washingtoni szavazópont előtt


13:56

Voltak fiatalok is

VS.hu

Minden idők legidősebb ellenfelei persze voltak fiatalok is. A BBC összeállított egy galériát: láthajta Hillaryt kislányként, Trumpot pedig fiatal, feltörekvő ingatlanmágnásként.


13:53

Kampányol a Trump család

VS.hu

New Hampshire

Ivanka Trump (@ivankatrump) által közzétett fénykép,


13:31

Trump ennyit üzent

VS.hu


13:28

Mindenképpen történelem

MTI

Ők minden idők legidősebb vetélytársai: ha megválasztják, Trump lesz a legidősebb elnök. Győzelme esetén Clinton lenne a második legidősebb elnök lenne, Ronald Reagan után. Akármelyikük is nyer, 70 év után ismét New York állam adja az elnököt, legutóbb az 1933 és 1945 között hivatalban levő Franklin D. Roosevelt volt New York-i.


Az 1953-ban megválasztott Dwight D. Eisenhower óta Trump volna az első, aki kormányzói és kongresszusi tapasztalat nélkül kerülne az elnöki székbe, és ő volna a Fehér Ház első kaszinó- és hotellánc-tulajdonos lakója is.


Clinton az USA első női elnöke lehet, egyúttal ő és férje lennének az első házaspár, akik külön-külön is irányíthatták az Egyesült Államokat. Bill Clintonból hivatalosan az első First Gentleman, becenevén First Husband lenne.


13:24

Ezzel a videóval mozgósít Clinton stábja

VS.hu


13:13

Akár fegyverrel is

VS.hu

Államonként és településenként is változik, hogy a szavazók vihetik-e fegyvereiket a voksolásra - írja a CNN. Virginiában például szabadon viselhető a fegyver, tehát akkor is bemehet a szavazóhelyre, ha éppen kéznél van a revolvere. De ez egyrészt nincs mindenhol így, másrészt van, akit zavarnak a fegyverek. A CNN-nek egyikük azt mondta: a fegyveres azt kiáltotta utána, hogy “biztos a csaló Hillaryra szavaz”.


12:36

Esélylatolgatás

VS.hu


12:32

Kinek szurkol az izraeli kormányfő?

MTI

Benjámin Netanjahu, a republikánus érzelmű izraeli miniszterelnök igyekezett semlegesnek látszani, ám Clinton győzelmét látná szívesebben - írja a Háárec. Netanjahu tizenévesként Amerikában élt, és egyértelműen a republikánus értékek, és Ronald Reagan politikájának híveként határozza meg magát. Kormányfőként mégis demokrata elnökökkel volt kénytelen együttműködni: a 90-es évek végén Bill Clintonnal, 2009-es újraválasztása óta pedig Barack Obamával.

Netanjahu nyilván nem felejtette el, hogy Clinton 1999-ben kampánystábját küldte Izraelbe, hogy megbuktassák, és hatalomra segítsék Ehud Barak baloldali politikust. Hillary Clinton egy választási műsorban azt mondta, olyan kapcsolata van az izraeli miniszterelnökkel, hogy akár kiabálhat is vele. Holott Netanjahu nem szívleli, ha bírálják, és személyes támadásnak tekinti a politikája elleni fellépést is. 4 éve nyíltan támogatta Mitt Romney republikánus elnökjelöltet, és Jeruzsálemben régi barátjaként látta vendégül a kampányban.

Noha tavaly kétszer is beharangozták, hogy Trump Izraelbe utazik, ám a látogatás végül elmaradt. Netanjahu szeptemberben New Yorkban kínosan ügyelt, hogy mindkét jelölttel azonos körülmények között, azonos időt töltsön el, és a szokásos eheti vasárnapi kormányülésen is azt hangoztatta, hogy mindkét jelölttel egyformán kész az együttműködésre megválasztása esetén. Mindezt annak ellenére tette, hogy legfőbb amerikai támogatója, Sheldon Adelson amerikai kaszinómágnás nyíltan kiállt Trump mellett, és több tízmillió dollárral finanszírozta kampányát.


12:08

Néggyel több

VS.hu

Jelentős előnye van Clintonnak: az NBC szerint 274 elektora van a demokrata jeöltnek. Az győzelemhez 270 elektorra van szükség: ezek szerint Trump akkor sem nyerhetne, ha a meglévő 170 biztosnak tűnő elektora mellé minden ingadozó államot maga mellé állítaná. A térkép szerint Clintoné lehet a nyugati part, és az USA északkeleti része, illetve a Nagy Tavak környéke.


11:41

Megint Madonna

MTI

Madonna szabadtéri meglepetéskoncertet adott hétfőn New Yorkban. A Clintont támogató énekes a harmincperces fellépésen arra buzdította, közönségét, hogy mindenképpen menjenek el szavazni.


11:36

Clinton utolsó naggyűlése Észak-Karolinában

VS.hu


11:27

MTI

Az elnökválasztással egy időben képviselőket is választanak: a kétkamarás kongresszus képviselőházának 435 tagját és a 100 tagú szenátus egyharmadát. 12 államban kormányzóválasztás is lesz, és az egyes államokban összesen 160 népszavazást is tartanak.


11:24

Jelenleg még értelmetlen eredmények

VS.hu

Néhány településen már összeszámolták a szavazatokat - írja a Guardian. Temrészetesen ezekből semmiféle következtetést nem érdemes levonni.

Dixville Notch

 • Hillary Clinton: 4 szavazat
 • Donald Trump: 2 szavat
 • Gary Johnson: 1 szavazat
 • 1 választó Mitt Romney nevét írta a szavazólapra.

Millsfield

 • Trump: 16
 • Clinton: 4
 • 1 választó Bernie Sanders nevét írta a szavazólapra.

Hart’s Location

 • Clinton: 17
 • Trump: 14
 • Johnson: 3
 • 2 választó Bernie Sanders nevét írta a szavazólapra.
 • 1 választó John Kasich/Sanders neveket írta a szavazólapra.


11:19

Korai szavazók

MTI

A szavazók többféleképpen voksolhatnak: elektronikusan, papír alapú szavazócédulával, és levélben is. Több államban lehetőség van a korai voksolásra, és november 8-a előtt több mint 40 milliónyian éltek is a lehetőséggel. A korai választáson résztvevők aránya és feltételezett pártpreferenciája jelzés lehet egyúttal a két legesélyesebb jelölt közötti párharc kimenetelére is. A felmérések szerint a korai szavazáson nagy lélekszámban vettek részt spanyolajkúak és nők, akik inkább Clinton szavazótáborát erősítik.


11:13

Eskütétel

MTI

Az elnököt és az alelnököt formálisan az úgynevezett elektori kollégium választja meg, s az új elnököt majd 2017. január 20-án iktatják be a Capitolium nyugati lépcsőjén, amikora megválasztott elnök leteszi hivatali esküjét.


10:52

Feltételek

MTI/VS.hu

Az USA elnökét 4 évre választják meg. Az alkotmány szerint az elnök csak született amerikai állampolgár lehet, aki legalább 14 éve folyamatosan az országban is él. Egy politikus két ciklusnál hosszabb ideig nem töltheti be az elnöki posztot. Az egyetlen kivétel Franklin Roosevelt volt: második ciklusa lejáratakor már tartott a II. világháború, ezért a demokraták beleegyeztek, hogy a harmadik ciklusra is jelöltesse magát. Ezt 1944-ben követte a negyedik is, bár azt már halálos betegen kezdte a paralízis miatt évtizedek óta mozgásképtelen elnök. Roosevelt halála után, már 1947-ben elfogadták a 22. alkotmánykiegészítést, amely 1951-ben lépett életbe. Harry Truman 1952-ben még indulhatott volna - neki felmentést adott a módosítás -, de nem élt a lehetőséggel.


10:31

Hatból kettő

MTI

Kedden döntenek a választók arról, ki legyen az USA 45. elnöke. A 6 jelölt közül a demokrata Hillary Clinton és republikánusok jelöltje, Donald Trump van esélye a győzelemre. A zöldek jelöltjeként Jill Stein, libertáriusként Gary Johnson, a konzervatív Alkotmánypárt színeiben Darrell Castle, függetlenként pedig Evan McMullin indul.