Clinton szerint az FBI miatt veszített

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

James Comey 11 nappal a szavazás előtt ismét elővette az e-mail-ügyet, aztán közvetlenül a választás előtt visszakozott.


James Comey-t, az FBI igazgatóját hibáztatja választási vereségéért Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje, aki alulmaradt az elnökválasztáson a republikánus Donald Trumppal szemben – jelentette szombaton az amerikai sajtó.

Clinton a kampányának támogatóival folytatott konferenciabeszélgetésen beszélt erről.


„Több oka van a kudarcnak. Elemzésünk szerint Jim Comey levele, amely alaptalan kétségeket ébresztett, megtörte a lendületünket”

– idézte fel a konferenciabeszélgetés egyik résztvevője Clinton szavait.


Comey 11 nappal a választás előtt ismét gyanúba keverte Clintont


Comey 11 nappal a választás előtt levélben arról tájékoztatta az amerikai törvényhozást, hogy ismét vizsgálják Clinton magánszerveren folytatott levelezésének ügyét, mert Clinton egyik közvetlen munkatársának válófélben lévő, szexbotrányba keveredett férjének gépén újabb, „talán releváns” leveleket találtak, majd két nappal a választás előtt az FBI közölte, továbbra sem indokolja semmi, hogy Clintont bármivel is meggyanúsítsák.


Clinton kampánystábja úgy látja, hogy a népszerűségi adatok alakulásában Comey levele jelentette a fordulópontot. Onnantól kezdve Clinton elvesztette előnyét az úgynevezett felső-középnyugati államokban, s végül alulmaradt Wisconsinban, ahol 1984 óta nem nyert republikánus, és leszerepelt Michiganben is, ahol 1988-ban szavazott a többség utoljára a republikánus jelöltre.


Hagyományosan demokrata államokat is elvesztett Clinton


Clintonék úgy látják, hogy hiába közölte később az FBI, hogy nincs alap Clinton meggyanúsítására, ez azt a látszatot keltette, hogy a választást megbundázzák, ami Trump malmára hajtotta a vizet.


Az elnökválasztás előtti összes közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Clinton fog nyerni, ám nagy meglepetésre végül Donald Trump győzött az amerikai elnökválasztáson.


Hillary összetört


Kiderült, Hillary Clinton összeomlott, amikor kiderült, hogy Trump nyert, nem tudta abbahagyni a sírást. És bár csaknem négymillióan írták alá a petíciót, hogy az egyes államokban jogilag megválasztott elektorok Clintonra szavazzanak, ennek nincs esélye, így a 69 éves Hillary Diane Rodham Clinton politikai karrierje alighanem véget ért.