Clinton: nem emlékszem, nem emlékszem

Fotó: MTI/EPA / Andrew Gombert

-

Az FBI júliusban arról faggatta az elnökjelöltet, miért nem a minisztérium szerverein levelezett.


Az FBI nyilvánosságra hozta a feljegyzéseket, amelyek Hillary Clinton demokrata elnökjelölt júliusi meghallgatásán készültek. Az FBI washingtoni központjában Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott levelezéséről kérdezték. Több mint egy évig nyomoztak, mert Clinton a nemcsak a minisztérium biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. Így a gyanú szerint akár bizalmas, sőt titkosított információk is kikerülhettek.

Az FBI több tucat feljegyzést tett közzé, ezek közül néhány szerkesztett formában került most nyilvánosságra.

A feljegyzésekből kiderült, hogy a demokraták elnökjelöltje azt állította, hogy sok részletre egyszerűen nem emlékszik, de a titkosított tartalmú elektronikus levelezés bonyolításában a külügyminisztérium meg nem nevezett tisztségviselőinek tanácsaira támaszkodott. Azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei „tapasztalt külügyi szakemberek voltak, s így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben s abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni”.


Nem érdekelte, mennyire bizalmas

A feljegyzések szerint Clinton sok mindenre azt válaszolta, hogy nem emlékszik. Nem emlékezett például arra, hogy hivatalba lépésekor kapott-e eligazítást vagy kiképzést a bizalmas információk és levelek kezeléséről. Nem emlékezett arra sem, hogy milyen gyakran használta magánszerverét hivatalos levelezésre. Amikor az FBI nyomozói megkérdezték, hogy vajon mit jelent a „C” jelzés a levelek mellett (classified, azaz bizalmas), vagyis jelenti-e ez a titkosítás mértékét, akkor Clinton azt válaszolta, hogy nem tudja, és találgatásokba bocsátkozott. „Talán ábécésorrendben így jelölték meg a leveleket.” Az elnökjelölt szerint sosem fordított figyelmet arra, hogy egy információ milyen mértékben számít bizalmasnak.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Donald Trump republikánus elnökjelölt kommunikációs tanácsadója, Jason Miller azt mondta, hogy a dokumentumok újabb bizonyságát jelentik Clinton „rossz ítélőképességének” és „becstelenségének”. Szerinte Clinton a levelezésével kockára tette az USA biztonságát és diplomáciai erőfeszítéseit.