Clinton még megnyerheti az elnökválasztást – már vezet

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

Hillary Clinton kétmillió szavazatnyi hátrányt dolgozott le, jelenleg vezeti az elnökválasztást – de a Fehér Házba Trump költözik.


Az utolsó szavazatok összeszámolásakor Hillary Clinton átvette a vezetést Donald Trumptól az elnökválasztásban. Magyar idő szerint valamivel szerda dél után már Clinton büszkélkedhetett azzal, hogy több szavazatot kapott, mint republikánus riválisa. Igaz, a különbség elenyésző: a leadott, közel 120 millió szavazatból 35 ezerrel kapott többet a demokrata jelölt. Azonban a tendencia egyértelmű: Clinton kétmilliós hátrányt dolgozott le, és fordította meg az állást. Ennek alapján kijelenthető, hogy minden bizonnyal ő nyeri az elnökválasztást.


Mindez azonban a tényleges végeredményt nem befolyásolja: az Egyesült Államok 45. elnöke Donald Trump lesz.

A republikánus jelölt úgy nyerhetett kevesebb szavazattal, hogy az USA-ban nem közvetlenül választják az elnököt. Az egyes államokban a polgárok elektorokra szavaznak, akik majd december közepén választják meg az elnököt. Az államok lélekszámuk alapján eltérő mennyiségű elektort delegálnak, és az győztes mindent visz elv alapján az adott államban győztes jelölt viszi az összes elektori voksot. Vagyis ha az egyik jelölt fölényesen nyer néhány nagyobb államban, míg kis különbséggel kap ki másutt, akkor nominálisan több szavazatot gyűjthet be, mint ellenfele, mégis veszít.