Clinton ismét biztosan vezet

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Az FBI pénteki bejelentése megrendítette a demokraták kampányát.


Egy szerdán közzétett közvélemény-kutatás szerint Hillary Clinton ismét ugyanannyival vezet Donald Trump előtt, mint azelőtt, hogy az FBI pénteken bejelentette, hogy újraindította a nyomozást az e-mailjei ügyében. A Reuters és az Ipsos felmérése szerint a demokrata jelölt országosan ismét 6 százalékponttal népszerűbb azok körében, akik várhatóan elmennek majd szavazni jövő kedden, vagy már szavaztak is.

Pénteken az FBI igazgatója közölte a kongresszussal, hogy újabb e-maileket találtak egy olyan számítógépen, amelyet Clinton közeli munkatársának szexbotrányba keveredett, válófélben lévő férje használt, és ezek lényegiek lehetnek annak szempontjából, hogy Clinton külügyminiszterként nem a tárca rendszerét, hanem saját, privát szerverét használta elektronikus levelezésre. Ezt az ügyet júliusban lezárta az FBI, többet most sem tártak fel, csak annyit közöltek, hogy új adatokra bukkantak.


Máshol csökken

A mostani felmérésben 1772 embert kérdeztek meg, akik már szavaztak vagy tervezik, hogy részt vesznek a választáson. 45 százalékuk mondta, hogy Clintont támogatja, és 39 százalék adja voksát Trumpra. Múlt csütörtökön, az FBI bejelentése előtt Clinton 43-37 arányban vezetett. Abban a felmérésben, amelyben két kisebb párt jelöltje is szerepelt, Clinton előnye még tetemesebb, 8 százalékpontos.

Más felmérések eddig Clinton előnyének csökkenését mutatták. A több felmérés átlagát mutató RealClearPolitics adatai például azt mutatták, hogy Clinton előnye péntekről szerdára 4,6 százalékpontról 1,7 százalékpontra mérséklődött országosan. A Reuters és az Ipsos felmérése interneten készült, hibahatára 3 százalékpont.