Clinton hanyag volt, de ártatlan - az FBI kitart ajánlása mellett

Fotó: Getty Images / Win McNamee

-

Az igazgató szerint az FBI politikamentesen és professzionálisan nyomozott a demokrta elnökjelölt e-mail-botrányának ügyében.


Hanyag volt a titkosított információk kezelésében Hillary Clinton külügyminiszterként, amikor hivatali levelezésének egy részét is a magánszerverén bonyolította le, ám nincs bizonyíték, hogy szándékosan megsértette a törvényt - mondta James Comey. Az FBI igazgatóját a képviselőház bizottságában többórás meghallgatáson vett részt.

"Nagy hanyagságra látok bizonyítékot, de arra nincs elégséges bizonyíték, hogy Clinton külügyminiszter, vagy azok, akikkel elektronikus leveleket váltott, vagy akik tudtak róla, hogy az e-mailekben bizalmas információkról esik szó, törvényt sértettek volna" - mondta Comey. Az igazgató George W. Bush kormányában igazságügyi miniszterhelyettes volt. Meghallgatásán azt mondta, hogy az elmúlt száz évben csak egyszer fordult elő, hogy hasonló "vétkes hanyagságért" felelősségre vontak valakit. Szerinte egyetlen józan ügyész sem emelne vádat az ügyben, jóllehet sokan éppen ezt sürgetik.

Comey szerint az FBI "politikamentes és professzionális módon" folytatta a vizsgálatot, és neki személy szerint sem volt oka azt hinni, hogy Clinton hazudott, amikor azt mondta, hogy nem kapott és nem küldött tovább titkosított információkat. Amikor azonban az egyik republikánus képviselő feltette a kérdést, az FBI kivizsgáltatná-e, hogy Clinton hazudott-e eskü alatt, Comey elismerte: Clinton egynéhány nyilvános nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, s a nyomozás során az FBI talált a szerveren titkos információkat. Az egyik kaliforniai republikánus képviselő azt firtatta, hogy ki és mennyit tudott a nyomozásról és az FBI várható ajánlásairól, ám Comey indulatosan visszautasította a feltételezést, miszerint egyeztetett volna a Fehér Házzal vagy az igazságügyi minisztériummal.

A parlamenti bizottság elnöke, Jason Chaffetz, Utah állam képviselője jelezte: a kongresszus "néhány órán belül" jegyzékben kéri fel az FBI-t, hogy indítson nyomozást Clinton eskü alatt tett, korábbi kongresszusi vallomásainak ügyében.