Clinton hamar visszavette a vezetést Trumptól

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

A demokraták jelöltje 12 százalékponttal vezet riválisával szemben.


A megkérdezettek 64 százaléka szerint Donald Trump nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Kétharmaduk úgy látja, hogy igazságtalanul elfogult a nőkkel, a kisebbségekkel vagy a muzulmánokkal szemben.

A közhangulat jelentősen megváltozott május 19-e óta: az akkori felmérések azt mutatták, hogy az ingatlanspekuláns, a republikánusok várható elnökjelöltje 2 százalékponttal vezet Hillary Clintonnal szemben. Most viszont Clinton 51 százalékon áll, Trump pedig 39 százalékon - áll az ABC News és a Washington Post megrendelésére készített felmérésben.

Két folyamat figyelhető meg: Clinton népszerűsége kilőtt, Trump viszont nem tudta megtartani támogatottságát, és jelenleg leszállóágban van. Ezzel gyakorlatilag visszaállt a korábbi állapot. Trump csak egy rövid ideig vette át a vezetést, nagyjából akkor, amikor eldőlt, hogy a republikánusok minden potenciális jelöltje kiesett a versenyből.

A megkérdezetteknek az sem tetszik, ahogy Trump a republikánusokat kezeli. Nemrég azt üzente a párt vezetőinek, hogy “legyenek szívesek, maradjanak csendben. Ne beszéljenek”. A felmérés szerint a megkérdezett republikánus szavazók 62 százaléka úgy véli, a pártvezetőknek minden esetben nyíltan jelezniük kellene, amikor nem értenek egyet Trumppal.