Civileknek fizetnek, nem a török államnak a menekültellátásért

Fotó: AFP / MUSTAFA OZER

-

Az EU és Törökország közti megállapodás révén sikerült megállítani a menekülthullámot – nyilatkozta az Európai Unió bővítési biztosa.


Nincs veszélyben a válság közös kezeléséről kötött megállapodás, Európának öntudatosan ki kellene mondania, hogy a menekülthullám megállt – mondta Johannes Hahn, az Európai Bizottság szomszédsági és bővítési ügyekért felelős tagja a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban. Hozzátette: most a hárommillió menekült ellátásának pénzügyi terheit viselő Törökországnak kell segíteni. Szerinte téves Recep Tayyip Erdoğan török államfő azon kijelentése, hogy az EU nem teljesíti a pénzügyi támogatásra tett vállalását.


Az EU elsősorban a menekülttáborokat és a legnagyobb terheket viselő helyi közösségeket támogatja, imár több mint százmillió eurót kifizetett, csak éppen nem Törökországnak, hanem civil szervezeteknek

– mondta az osztrák konzervatív politikus.

Hahn kelet-anatóliai helyszíni tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a menekültek fele Törökországban akar maradni, másik fele pedig vissza akar térni hazájába a háború után. Hozzátette: mindössze egy szíriai emberrel találkozott, aki Európába menne, de ő is csak egészségügyi okokból.