Civileket ölt meg a szakadárok tüzérségi támadása Mariupol közelében

-

Legalább két civil vesztette életét, és hatan megsebesültek hétfőre virradó éjjel Kelet-Ukrajnában, miután a szakadárok tüzérségi támadást indítottak néhány Mariupol környéki település ellen.


Helyi források szerint a szakadár erők a Mariupoltól keletre fekvő Lebedinszke és Szartana településeket lőtték 152 milliméteres önjáró tüzérségi lövegekkel és 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel. A súlyosabb csapás Szartanát érte, ahol legalább 54 ház rongálódott meg, köztük ötöt telibe találtak a lövedékek – jelentette a 0629 mariupoli hírportál helyi katonai és belügyi forrásokra hivatkozva.


Az eddigi információk alapján egy 34 éves férfi és egy 22 éves nő életét vesztette a támadásban. Mindketten a szakadárok által megszállt területről menekültek át az ukrán ellenőrzésű településre. Megsebesült további hat civil lakos, köztük egy tízéves kislány, akinek bokából amputálni kellett a lábát. Állítólag lövedékek csapódtak be Mariupol egyik külső kerületében is.

A Mariupol környéki, úgynevezett M szektor helyettes parancsnoka közölte, hogy a tüzérségi lövedékeket az „orosz katonák és szakadárok” által ellenőrzés alá vont Szahanka és Kominternove falvakból lőtték a frontvonal ukrán oldalán lévő településekre. A térségben tevékenykedő önkéntesek elmondták, hogy az ukrán fegyveres erők válaszcsapást mértek.

Mariupolban a hétfőt gyásznappá nyilvánították a szartanai elhunytak emlékére. A Donyeck megyei ügyészség terrorcselekménynek minősítette a kikötőváros peremvidéke ellen végrehajtott tüzérségi csapást.

Csaknem pontosan egy éve, tavaly augusztus 25-én hatolt be egy orosz harckocsikból álló hadoszlop Donyeck megye déli részénél. Egészen a Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Novoazovszk városáig nyomultak előre, és elfoglalták a települést. Az orosz katonai segítségnek köszönhetően a szakadár erők északról délre előrenyomulva néhány nap alatt kiterjesztették területüket az államhatár mentén egészen az Azovi-tenger partjáig.

Tavaly novemberben már történt egy súlyos tragédia Szartana településen, amikor a szakadárok rakétával eltaláltak egy gyászmenetet. Akkor hét civil vesztette életét, és 17-en sebesültek meg.