Civilek tüntettek a Kossuth téren a kormány migránspolitikája ellen

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A kötelező kvóta az államok közti szolidaritásra tett kísérlet volt, de megbukott, így nincs miért szavazni.


A Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Krétakör szervezésében zajló,


„Lásd meg az embert”

elnevezésű péntek esti eseményen több ezren vettek részt – számolt be az Origo és a Klubrádió. Schilling Árpád rendező, a tüntetés egyik kezdeményezője arról beszélt, hogy nem a kormánnyal jöttek foglalkozni, hanem közösen gondolkodni és kifejezni, hogy a szeretet és a befogadás mellett állnak. Később arról beszélt, hogy a kötelező kvóta az államok közti szolidaritásra tett kísérlet volt, de megbukott, így szerinte nincs miért szavazni.



A demonstráción felszólalt Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, aki azt mondta, hogy az egészségügy kiáll az elesettek mellett, valamint Donáth László lelkész is, aki arról beszélt, hogy a magyar társadalomban az uszítás mellett annak is van tradíciója, hogyan lehet nemzedékeken keresztül megőrizni emberségünket.

Felszólaltak a Tanítanék Mozgalom képviselői is. Pilz Olivér azt mondta, tanárként felelősségük van az ide érkező – vagy már itt lévő – gyerekekkel kapcsolatban is.

A demonstráción Bálint András elszavalta József Attila: Levegőt című versét, és fellépett többek között Molnár Piroska, Bródy János és Bornai Tibor is. A rendezvény végén útnak indították az Aleppo című festményt, amelyet több mint 30 képzőművész készített. A szervezők azt mondták, a festmény addig lesz úton, amíg nem lesz béke Aleppóban.