Civilek tiltakoznak az unió „halálos” menekültügyi politikája ellen

Fotó: AFP / RAJESH JANTILAL

-

2015. április 23. szörnyű nap volt, kezdi közleményét az a 38, az emberi jogokat védő civil szervezet, amely közösen próbál fellépni az Európai Tanács menekültügyi politikájával szemben.


Mint írják, az uniós tagállamok kormányfői egyetlen üzenetet voltak képesek megfogalmazni a Földközi-tengeren történt tragikus események után: a „biztonság” üzenetét.

„Nem is próbáltak meg véget vetni annak a versengésnek, amely a tagállamok között zajlik abban, hogy ki fogadja be a lehető legkevesebb menekültet. Az 'üdvözlünk' teljes mértékben hiányzik az uniós országok miniszterelnökeinek a szótárából, amikor a harmadik országból érkező menekültekről van szó, akik azzal szembesülnek, hogy deportálják, menekülttáborokba küldik és visszafordítják őket” – írják.

Véleményük szerint ezekkel a szégyenteljes intézkedésekkel az Európai Tanács csak eltussolja a saját felelősségét, és tetézi a halálos áldozatokkal is járó menekültkérdést. Hangsúlyozzák azt is, nem tudják elfogadni az uniós kormányfők „halálos politikáját”, és a következő hetekben eldöntik, miként tiltakozzanak ellene.

A magyar kormány éppen pénteken jelentette be, hogy nemzeti konzultációt indít a menekültkérdésről, amelyen az emberek július 1-jéig válaszolhatnak a 12 kérdésre. Orbán Viktor kormányfő pedig reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: „Európa határait meg kell védeni, de nem elég megvédeni, eközben olyan politikát is kell folytatni, amely segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak, ahol születtek.”


Az aláírók

Action Luxembourg Ouvert et Solidaire – Ligue des Droits de l’Homme (ALOS - LDH); Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA); Association de Soutien aux Travailleurs Immigrés - Luxembourg (ASTI); Associazione Di Promozione Sociale (ARCI) Borderline Europe; Centre de Recherche et d’Information pour le développement (CRID); La Cimade – service oecuménique d’entraide; CIRÉ – Coordination et initiatives pour réfugiés et étrangers; Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD); Emmaüs Europe; Emmaüs International; Enda Europe; European Association for the Defence of Human Rights (AEDH); European Federation of National Organisations Working with Homeless People (FEANTASA); Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN); Fédération des Associations de Solidarité avec Tou-te-s les Immigré-e-s (FASTI); FIDH (International Federation for Human Rights); Fondation France-Libertés; France Amérique Latine (FAL); Groupe d'Information et de Soutien des Immigré.e.s – France (GISTI); Ihmisoikeusliitto - The Finnish League for Human Rights (FLHR); Initiatives Pour un Autre Monde (IPAM); Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC); Internationale Liga für Menschenrechte (ILMR); KISA – Action for Equality, Support, Antiracism; Le Syndicat de la magistrature – France; Lega Italiana Dei Diritti Dell’ Uomo (LIDU); Liga Portuguesa dos Direitos Humanos – civitas (LPDH); Liga Voor de Rechten van de Mens (LVRM); Ligue des droits de l’Homme – Belgique (LDH); Ligue des droits de l’Homme – France (LDH); Malta Association of Human Rights (MAHR); Movimiento Migrante Mesoamericano - Mexico; Montgolfière, Association d’aide aux demandeurs d'asile; Migreurop; Plate-forme Migrants et Citoyenneté européenne (PMC); Syndicat des avocats de France (SAF); The Organisation for Universal Citizenship (The O.U.C).