Civilek haltak meg orosz–szír légicsapások következtében

-

Legalább 39 civil meghalt szombaton azokban a légicsapásokban, amelyeket vagy a szíriai kormányzat légiereje, vagy orosz harci gépek mértek Rakka városára, az Iszlám Állam észak-szíriai központjára – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).


A halottak között hét nő és öt gyerek is van. Előző nap 16 civil vesztette életét a városban hasonló támadásokban.


A Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakkát csendben lemészárolják) nevű helyi aktivista szervezet közlése szerint több mint negyvenen vesztették életüket a támadásokban, és légicsapások érték Rakka tartomány északi részét is.


Ezzel párhuzamosan orosz harci repülőgépek bombázták szombaton az Iszlám Állam kezén lévő Palmürát is, miután az orosz védelmi tárca pénteken közölte, hogy a szíriai kormányerőkkel közösen nagyszabású offenzívát indítottak Palmüra felszabadítására. A mintegy 70 légicsapásban a terrorszervezet legkevesebb tizennyolc tagja meghalt. Moszkva szerint a feltételek adottak az Iszlám Állam totális vereségéhez.


A világörökség részét képező ókori romvárost tavaly májusban foglalták el a dzsihadisták. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a terrorcsoport ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.


A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy – mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdését követően – kivonja erői egy részét Szíriából. A polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én tűzszünet lépett életbe, ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport helyi ágának számító an-Nuszra Frontra.