Civil tüntetés: több ponton leállt a közlekedés Budapesten

Fotó: Polyák Attila

-

A kormány törvénytervezete megbélyegzi azokat, akik önzetlenül dolgoznak a magyar emberekért – mondták a demonstrálók.


A civiltörvény-javaslat ellen szervezett szerdai budapesti tüntetés felszólalói szerint a civilek lejáratását és meghurcolását célozza a javaslat. A Civilizáció Facebook-csoport által szervezett rendezvényen, mintegy száz civil szervezet demonstrált a fővárosi Hősök terén, a demonstráción több mint tízezren vettek részt.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint a civil szervezetek nagyon fontos társadalmi munkát végeznek, például a karitatív, a kulturális és környezetvédelmi területen az ő munkájuknak köszönhetően


Magyarország jobban teljesít".

László Luca, a Közép-európai Egyetem hallgatója azt mondta, a kormány idegenügynököket lát a civilekben, pedig valójában ők azok, akik kiállnak a szabad, demokratikus Magyarországért. Szerinte a kormány új törvénytervezete megbélyegzi azokat, akik önzetlenül dolgoznak a magyar emberekért.

Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvezető igazgatója szerint az általa vezetett szervezetet a kormány "el akarja takarítani", pedig csak azért a szabadságért dolgoznak, ami mindenkit megillet. A kormány fel akarja számolna a szabad sajtót, mert nem tűri, ha valaki másképp gondolkodik. Harcolni kell azért, hogy ne csak az állam véleménye legyen hallható – mondta Kapronczay.

A rendezvény után a tüntetők először a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz mentek, onnan pedig az Oktogonon bénították meg a forgalmat. Ezután a demonstrálók több csoportra szakadtak, a legtöbben a parlamenthez épületéhez, a Kossuth térre mentek.