Cirque du Soleil-előadás jön Budapestre

Fotó: AFP / DMITRY KOSTYUKOV

-

Négy előadást tart a világhírű Cirque du Soleil jövő tavasszal a magyar fővárosban. A kanadai székhelyű utazó társulat Varekai című produkcióját 2017. május 12-én, 13-án (dupla előadás) és 14-én mutatja be a Papp László Budapest Sportarénában.


Varekai egy sokszínű különleges világ, ahol bármi lehetséges – egy vulkán tetején, az erdő mélyén. A történetben egy fiatal, magányos férfi Varekai fantasztikus teremtményei között találja magát, és egy abszurd élmény részesévé válik: újra felfedezheti az életet, és rácsodálkozhat a világ és az elme rejtélyeire – olvasható az előadás ajánlójában.

A varekai szó roma nyelven azt jelenti: bárhová. A Dominic Champagne által rendezett előadás a nomád lelkek, a szellem és a hagyományos cirkuszművészet előtt adózik.

A Cirque du Soleilt egy utcai előadóművészekből álló húszfős csoport alapította 1984-ben. A québeci központú szervezetnek jelenleg négyezer alkalmazottja van, köztük 1300 művész ötven különböző országból. A Cirque du Soleil öt kontinens több mint négyszáz városában lépett már fel több mint 160 millió néző előtt.


Jelenet a Varekai című előadásból


A cirkusz 2007-ben és 2008-ban Delirium, 2010-ben Saltimbanco, 2012-ben Alegría, 2013-ban a Michael Jackson: The Immortal, tavaly februárban pedig Quidam című nagyszabású akrobatikus darabjával lépett fel Magyarországon. A kortárs cirkusz jelentős képviselőjének számító társulat előadásainak jellegzetessége a karakterek és a történet erős szerepe, az élő zene, valamint a személyre szabottan, Montrealban kézzel készített jelmezek, cipők és más kellékek.

A legújabb színpadtechnikával és több mozgó vetítőfallal dolgozó, minden dalnál színpadképet váltó előadás alatt stroboszkópot is használnak ködgép és különböző pirotechnikai elemek mellett.

A Varekai című előadás Budapesten 2017. május 12-én, pénteken 20 órakor, május 13-án, szombaton 16 óra 30 perckor és 20 órakor, május 14-én, vasárnap pedig 16 óra 30 perckor kezdődik.