Cirkuszt bírságoltak zászlók miatt

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Megbírságoltak egy vándorcirkuszt Romániában, mert egy áruház parkolójában felállított sátruk tartóoszlopaira Magyarország és az Egyesült Államok zászlajait tűzték ki.


Antonel Jijiie prefektus a „legkisebb kiszabható”, 2500 lejes (175 ezer forint) bírságról állított ki jegyzőkönyvet a román zászlótörvény alkalmazási útmutatásait rögzítő, 2001-ből származó kormányhatározatra hivatkozva.

A Targovistenews.ro portál azt írta: a New York Cirkusz tulajdonosai az idegen zászlók kitűzésével botrányt keltettek Targovistén. Az internetes újság beszámolója szerint a törvénysértésről a 112-es sürgősségi hívószámon érkezett lakossági bejelentés, ezért egy rendőrjárőrt küldtek a helyszínre.

A cirkusz „magyar származású képviselőinek” magyarázata még az intézkedő rendőröket is meglepte, mert a cirkuszosok azt mondták nekik, hogy ők egy kft., és azt csinálnak, amit akarnak – állítja a helyi hírportál.

A román zászlótörvény szerint más államok lobogóit az ország területén csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.