Ciprusból európai energia-nagyhatalom?

Fotó: AFP / Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Andrew Caballero-Reynolds

-

Optimistán nyilatkozott a megosztott sziget újraegyesítéséről Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön Cipruson, ahol azt hangoztatta, hogy ha a terület lakói félreteszik évtizedes szembenállásukat, akkor a regionális gázpiac fontos szereplőivé válhatnak.


„Lehetséges egy olyan megoldás elérése, amellyel Ciprus egy kétzónás, két közösség által alkotott föderációként egyesül újra”
– közölte Biden Nicosiában. Az amerikai alelnök azt is hangsúlyozta, hogy az egyesített Ciprus „a Földközi-tenger keleti medencéjének kulcsszereplőjévé”, a régió pedig a globális földgáz-kereskedelem egy új gócpontjává válhat. Az Egyesült Államok azután vált a ciprusi kiegyezés egyik fő támogatójává, hogy jelentős földgázlelőhelyeket találtak a tengerfenéken a szigettől délkeletre, amelyek fontosságát az ukrán válság és annak az európai energiaellátásra gyakorolt esetleges hatásaitól való félelmek tovább erősítették. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő amerikai támogatást kért a lelőhelyek feltárásához, egyúttal pedig arról beszélt, hogy a két ország – korábban nem különösebben harmonikus – kapcsolata mára „stratégiai partnerséggé” érett. Biden egyébként 1962 óta a legmagasabb rangú washingtoni vezető, aki Ciprusra látogatott. Az amerikai alelnök csütörtökön találkozott a ciprusi törökök elnökével, Dervis Erogluval is, de leszögezte, hogy Washington az Anasztasziadisz által vezetett kormányt tartja az egyetlen legitim ciprusi vezetésnek. Ciprus 1974 óta – egy görög puccsot, illetve egy török katonai beavatkozást követően – egy déli görög és egy (nemzetközileg el nem ismert) északi török részre van osztva, a két területet ENSZ-békefenntartók választják el egymástól. A két vezetés között legutóbb februárban indultak tárgyalások az újraegyesítésről. Biden látogatása során várhatóan arra is megpróbálja rávenni az Oroszországtól gazdaságilag jelentősen függő ország vezetését, hogy támogassa a Moszkva elleni gazdasági szankciók mélyítését az ukrán válsággal kapcsolatban.