Ciprasz nagyot kért a hitelezőktől, akikre nemet mondatna a néppel

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A görög bankszövetség elnöke szerint hétfőre elfogy a görög bankok pénze, az Európai Központi Bank segítsége nélkül korlátozottan sem fognak tudni működni.


A görög államadósság 30 százalékos leírását és 20 éves türelmi időszakot javasolt a törlesztések megkezdésére a görög miniszterelnök, hogy ezáltal fenntarthatóvá váljon az ország adósságállománya. Alekszisz Ciprasz a népszavazási kampány finisében tartott újabb televíziós beszédében szólt erről.


görögország; csőd; adósság; eu-tagság; imf

Hogy kinek mennyivel tartozik a Görögország, arról ebben a cikkünkben olvashat. A népszavazási esélyeket, a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményeit itt foglaltuk össze. Arról pedig, hogy a csődhelyzet milyen nehézségeket okoz a görögöknek és a turistáknak, itt írtunk.

Egyúttal ismét arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a vasárnapi referendumon, mondjanak nemet „a zsarolásra és az ultimátumokra”. Megismételte kijelentését, hogy vasárnap nem az ország euróövezeti tagságáról kell véleményt nyilvánítaniuk a szavazóknak, hanem a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról.

„Az IMF-jelentés igazolja azon választásunkat, hogy nem fogadtunk el olyan megállapodást, amely figyelmen kívül hagyta az adósság kérdését” – hangoztatta Ciprasz, megismételve, hogy a „nem” szavazatok győzelme azt jelentené, folytatják a tárgyalásokat a hitelezőkkel a jobb feltételek elérésének érdekében.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter pénteken az RTÉ írországi rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy karnyújtásnyi távolságra került a hitelezőkkel való megállapodás, és az nem függ a népszavazás kimenetelétől. A miniszter azt állította, hogy a háttérben ezen a héten is folytatódtak a tárgyalások az európai intézményekkel, és a görög kormány és a hitelezők álláspontja nagyon közel áll egymáshoz a költségvetési politikát és a reformokat illetően, a nézeteltérések az adósságszolgálat enyhítését illetően maradtak fent.


Hétfőig tart ki a görög bankok pénze

Mindössze egymilliárd euró forgóeszközzel rendelkeznek a pénzintézetek, működésük biztosítása hétfőtől már az Európai Központi Bankon múlik. Nem más beszélt erről, mint a görög bankszövetség elnöke, Louka Katseli.

A görög bankok hétfő óta zárva tartanak az ország és hitelezői között megszakadt tárgyalások miatt.

A görög kormány a múlt vasárnap döntött úgy, hogy július 7-ig bezárja a bankokat és tőkekorlátozásokat vezet be. Egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét.