Ciprasz már kedden bejelentheti új kormányát

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Hétfőn este letette a miniszterelnöki esküt Alexisz Ciprasz, az előző napi görögországi választásokon győzedelmeskedő baloldali Sziriza párt elnöke, aki a várakozások szerint akár már kedden megalakíthatja új kormányát.


A vasárnapi voksolást a Sziriza a Ciprasz-kormány ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte, és - a győztesnek járó kompenzációval együtt - 145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban. Ciprasz ismét a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal fog koalícióra lépni, amely a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg; a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lesz.


Bár a voksolás előtti közvélemény-kutatások szoros versenyt valószínűsítettek, a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Új Demokrácia végül csak a szavazatok 28,1 százalékát szerezte meg. A harmadik legerősebb parlamenti párt a szélsőjobboldali Arany Hajnal lett, amely 7 százalékot kapott. A választási részvétel 56,5 százalék volt, szemben a januári 63,6 százalékkal.


A parlament első ülésére október elsején kerül sor, de Ciprasz az ERT1 görög közszolgálati televízió jelentése szerint már kedden bejelentheti új kormányát.


Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.


A 41 éves Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnöki tisztségről, miután a Sziriza balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag megkötése ellen. A baloldali politikus először idén januárban jutott hatalomra, a Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalását és a hitelezők által előírt megszorító intézkedések eltörlését ígérve.