Ciprasz felhívta Merkelt, és volt egy ötlete

-

A görög miniszterelnök új javaslatot tett vasárnap a törlesztési válság megoldására.


Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vasárnap, egy nappal az euróövezeti vezetők hétfői válságtanácskozása előtt Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia miniszterelnökkel és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel folytatott telefonos megbeszélésen új javaslatot tett a törlesztési válság megoldására. A görög miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a javaslat „minden fél számára egyaránt előnyös, és megoldást nyújt a problémára, nem elnapolja azt”.


Hétfőn válságtanácskozással indul a hét

Görögország fizetésképtelensége miatt furcsa helyzet állt elő a pénzvilágban. A görögök tüntetnek, hogy bent maradjanak az euróövezetben, de emellett folyamatosan veszik ki a bankokból a pénzüket. Egy hét alatt négymilliárd eurót vontak ki a betétesek.

Közben fogy az idő, Alexisz Ciprasz miniszterelnöknek és kormányának meg kell állapodnia az ország hitelezőivel. Ha ez nem sikerül, az ország kénytelen lesz csődöt jelenteni. Az Európai Bizottság, az IMF és az EKB világossá tette, hogy nem ad több pénzt, amíg nem lát konkrét reformokat. A témában írt összefoglaló cikkünket itt olvashatja.