Ciprasz: „Bebizonyítottuk, hogy a demokráciát nem lehet zsarolni”

-

A görög miniszterelnök szerint a görögök egyértelmű véleményt mondtak, amely megváltoztatja a vitát Európában. Nem lépnek ki az eurózónából.


„A választók nem Európa ellen adtak nekem felhatalmazást, hanem arra, hogy fenntartható megoldást találjunk a helyzetre” – mondta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a Guardian beszámolója szerint. A hivatalos végeredmény még nincs meg, de 90 százalék körüli feldolgozottságnál a nemek aránya 61 százalék.

Nem lesz egyszerű megoldást találni, de ha mindkét fél akarja, lehet igazságos megoldás.

A mai szavazás nem azt jelenti, hogy Görögország kilép az eurózónából – hangsúlyozta a miniszterelnök. A görögök nem Európáról szavaztak, ezt a kérdést „teljes mértékben le kell vennünk az asztalról”. (Több európai vezető nem így értelmezte.) A miniszterelnök szerint most visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, szerinte a hitelezőkkel már holnap le lehetne ülni.

„Készek vagyunk a tárgyalásra, a cél, hogy a bankrendszer mielőbb normálisan működjön.” Görögország ragaszkodik a hitel átütemezéséhez – erősítette meg a miniszterelnök. (A legutolsó görög kérés az volt, hogy az adósság 30 százalékát engedjék el, a hitel visszafizetésénél 20 év haladékot kértek.)

A miniszterelnök hétfőn tárgyalna a többi párt vezetőjével is.