Cipőtisztítástól a korrupt focimilliárdokig – portré Sepp Blatterről

Fotó: AFP / SEBASTIEN BOZON

-

Mindig a figyelem középpontjában akar maradni, mindent túlél és mindenkit legyőz a huszadik század egyik legügyesebb politikusa. Így lett Joseph Blatter esküvői zenészből nőcsábász, majd korrupt sportvezető – azaz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, aki riválisai mocskos ügyeit egy „méregdobozban” gyűjti. A katari vb-rendezés körüli botrány jelentheti a végzetét.


A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nyolcadik elnöke, Joseph „Sepp” Blatter 1936. március 10-én született a svájci Matterhorn hegycsúcs közelében fekvő Visp városkában. A harci kedvét máig azzal magyarázza, hogy koraszülött volt: két hónappal hamarabb jött világra, mint ahogy várták. Apja vegyi üzemben dolgozott, Blatter állítólag az ő egyenruhájának emlékére hord többnyire kék öltönyt. Blatter papa nem keresett annyira jól, hogy a család totális jólétben éljen – a fiatal Sepp még tinédzserként is egy ágyban aludt bátyjával, Peterrel –, de ragaszkodott hozzá, hogy három fia megkapja azt az oktatást, amire neki nem volt lehetősége, így mindhárman egyetemet végezhettek: Sepp Lausanne-ban tanult üzleti adminisztráció és közgazdaságtan szakon. Persze meg is kellett élni valamiből, így egy időben esküvői éneklésből kereste a kenyerét.

Közben focizni kezdett – első focicsukáját még a legelső melójáért kapott fizetéséből vette: hegymászók cipőit tisztította akkoriban. A legjobb svájci amatőr ligában játszott, állítása szerint szezononként húsz gólt vágott, ám amikor a Lausanne FC profi szerződést ajánlott neki, apja azt mondta, sosem fog megélni a futballból. Blatter visszautasította az ajánlatot, de a focitól nem szakadt el, húszéves korában pedig az ország sportmenedzsereit tömörítő Panathlon tagja lett. Gyengécske futballkarrierjét követően sportújságírónak állt, dolgozott a Svájci Jégkorongszövetségnél, aztán a Neuchatel Xamax focicsapatának elnökségébe került be, majd 1975-ben a Longines óragyártó osztályvezetője lett. Ezután megindult sportvezetői pályája, részt vett az 1972-es Los Angeles-i és az 1976-os montréali olimpia szervezésében, majd a FIFA-hoz került – méghozzá az akkori Adidas-főnök, Horst Dassler nyomására.

Itt egyből kitűnt jó retorikájával, eleganciájával, valamint nyelvtudásával is – még a FIFA-ban sem beszél mindenki spanyolul, franciául, olaszul, angolul és németül egyszerre. Fokozatosan egyre magasabbra emelkedett, míg eljutott a főtitkári, majd az elnöki pozícióig, ezalatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is lett.


Utód és előd: a FIFA legutóbbi két elnöke, Sepp Blatter és Joao Havelange 1997 júniusában


Már a kezdetekkor

Az 1998-as, Lennart Johansson felett aratott győzelemnél időzzünk el egy kicsit. Blatter az átláthatóságot ígérő svéd sportdiplomatával, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökével csapott össze az akkor távozó FIFA-elnök, Joao Havelange székéért. Állítólag Blatter megválasztása nem volt teljesen tisztességes, ugyanis egy közel-keleti sportvezető húsz darab ötvenezer dollár értékű ajándékot osztott ki a szavazásra jogosultak között, hogy azok a svájcira voksoljanak. Azaz Blatter első elnökké választásakor egymillió dollár értékben vesztegettek meg sportvezetőket, mivel a pletykák szerint Havelange-nak sem tett volna jót, ha a svéd sportdiplomata fényt derített volna ügyeire. Így Lennart Johansson a voksolást követően hiába vetette fel, hogy vizsgálják ki a FIFA-n belül a vesztegetési vádakat, ebből nem lett semmi. Szép kezdés, ugye?

2002-ben Blattert újra a FIFA elnökévé választották. Ez azért volt meglepő, mert négyéves elnökségének időszakából pénzügyi szabálytalanságokat, háttérben kötött bizniszeket tártak fel. Egy korábbi FIFA-főtitkár, Michel Zen-Ruffinen 21 oldalas dossziéban hozta nyilvánosságra, mit tud, egy afrikai sportági vezető, a szomáliai Farah Addo pedig azt mondta, őt és 18 társát százezer dollárral próbálták megvesztegetni. Addo végül nem voksolt Blatterre, ám társai igen. A vádakat már a FIFA sem hagyhatta szó nélkül, vizsgálat indult Blatter ellen, aki 2002 májusában megnyerte az elnökválasztást, decemberre pedig semmi nem lett a belső vizsgálatból. Majd miután Blattert megválasztották, Zen-Ruffinent eltávolították a FIFA-ból, és azóta sem keveredett a labdarúgás közelébe.


A katari szál

Blatter – akiről a mauritiusi Trianon városában a helyi szövetség székházát nevezték el – attól sem rettent vissza pályafutása során, ha közeli ismerősöket kellett félretenni az útból. A 2011-es elnökválasztáson úgy tűnt, több komoly ellenfele is lehet, ám végül elnök maradt. Először a FIFA reformját követelő chilei Elías Figueroa lépett vissza a jelöltségtől, mondván, nincs ideje támogatókat gyűjteni, majd a katari Mohamed bin Hammam nem sokkal a szavazás előtt tett ugyanígy.


FIFA Women's World Cup 2011 Opening Press Conference

Szabálymódosítások Blatter alatt

  • Ezüsgól helyett aranygól: A hosszabbítást ismét teljes egészében le kell játszani, bármi legyen is az eredmény.
  • Nem jut ki automatikusan a vb-re a címvédő: 2002 óta már nincs ilyen szabály.
  • A piros lapot automatikus eltiltás kell kövesse: Akár hibázott a bíró, akár nem. Az angol szövetség kibújt a direktíva alól, ott lehet fellebbezni.
  • Túlzott gólöröm = sárga lap: Már a mezlevétel is annak számít 2004 óta.
  • Nincs meccs háromezer méter fölött: 2007 óta tilos tengerszint felett 3000 méternél magasabban nemzetközi meccset játszani. Kivétel: Bolívia.

Bin Hammam az 1998-as és 2002-es FIFA-elnökválasztáson még Blatter oldalán állt, állítólag ő is részt vett a vesztegetési ügyekben. 2011-re viszont csalódott benne, így elindult volna ellene – ám Blatternek megvoltak a maga eszközei arra, hogy visszalépésre kényszerítse egykori társát. A FIFA etikai bizottsága vesztegetési ügyben indított eljárást Bin Hammam ellen, majd végül el is tiltották mindenféle futballtevékenységtől. Sokan kritizálták a svájcit amiatt, hogy úgy is megtartották az elnökválasztást, hogy ő volt az egyedüli jelölt. Blatter egyébként a negyedik ciklusát úgy kezdte meg, hogy kijelentette: nem indul ötödször. Persze indul, és ha nyer, 2019-ig maradhat a világ egyik legbefolyásosabb politikusa – ez több mint húszévnyi uralmat jelent.

Ám közel sem biztos, hogy újraválasztják, és ennek pont a bin Hammam-féle katari szál lehet az oka. A 2022-es világbajnokság helyszínéről 2010-ben döntöttek, végül Katar lett a befutó. Blatter már akkor hozta a formáját. Katarban tiltott a homoszexualitás, erre reagálva a sportvezető azt mondta, hogy a meleg drukkerek jobban tennék, ha nem lennének szexuálisan aktívak a vb alatt. De ez még nem okozott akkora botrányt, mint hogy kiderült: a katariak lényegében megvették a vb-rendezést. Bin Hammam ötmillió dollár kenőpénzért és a szavazatért szavazatot elv érvényesítése árán juttatta hozzá országát a tornarendezéshez. Egy olyan országban, ahol olyan meleg van nyáron, hogy a vb miatt a téli olimpia időpontját is változtatni kellene, és borulna a komplett futballszezon.


Sepp Blatter és Mohamed bin Hammam 2002 augusztusában


Nem a pénzről szól

Nem csoda, hogy a katari vb-rendezés miatt már a futballvilág is kiakadt, a németek és az angolok bojkottálnák a következő világbajnokságokon való részvételt, utóbbiak egyenesen bírósági útra terelnék az ügyet, a szponzorok pedig vonulnak ki a szövetség mögül. Persze a FIFA belső vizsgálata szerint semmi gyanús nem történt – pontosabban az egyik vizsgálat szerint igen, a másik szerint nem –, sőt, azt a rendezési pályázatot vették elő, amely nem is nyert. Blatter egyébként nem lehet teljesen nyugodt, ugyanis egyik korábbi embere, Chuck Blazer – aki szintén belső harcokba bukott bele 2013-ban – két évig dolgozott úgy a FIFA-ban, hogy közben az amerikai FBI-t is informálta.

De mivel lehet magyarázni Blatter „csodálatos” felemelkedését, másfél évtizedes regnálását és azt, hogy (eddig) mindent túlélt? A politikus elhatározásával. Testvérei, Marco és Peter az egyetem elvégzése után jó karriert futottak be. Ám Sepp többet akart annál, hogy jól él. Egy FIFA-tisztviselő 2011-ben a Daily Mail riporterének azt mondta:


Ez nem a pénzről szól. Amit ő keres, az az elismerés. Egyáltalán nem bánja, ha kritizálják, mert addig is a figyelem középpontjában van. Számára a legrosszabb dolog, ha ignorálják.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy a pénz nem számít: állítólag 650 millió forintnál többet keres évente, és ehhez még több tízmilliós bónusz is jár. Azért csak „állítólag”, mert annak ellenére sem nyilvános a fizetése, hogy Blatter sokszor állítja: átlátható a FIFA működése.

Sokat jelenthet az is, hogy svájci életrajzírója, Bruno Affentranger szerint Blatternek van egy dossziéja, amelyben az ellenfelei összes mocskos ügyletét összegyűjtötte – ezt méregdoboznak nevezi. És az is segíti, hogy Svájc az adatvédelem Kánaánja, ahol nem szoktak furcsákat kérdezni az embertől, mindenki végezheti a maga bizniszeit.

Ismerői szerint az is jelentős hatással volt Blatterre, hogy egy egyetemi nyári szünet alatt, amikor egy szállodában dolgozott, találkozott az amerikai születésű, de Franciaországban „befutott” B kategóriás filmsztárral, Eddie Constantine-nal. Affentranger szerint a férfi igazi példakép lett a későbbi FIFA-elnök számára.


Alphaville

Eddie Constantine az 1965-ös, Alphaville című filmben


Blatter azt mondta, nagyon nagy hatással volt rá a színész. Az, ahogyan a cigarettát tartotta, ahogyan a nőkkel beszélt, ahogyan öltözködött. Olyan akart lenni, mint Constantine.

A csajozógép első veresége

Olyan is lett, legalábbis ami a csajozást illeti. Először egy svájci, sportos lányt szúrt ki magának, Liliane Binert el is vette, ő szülte Blatter Corinne nevű lányát. Még azelőtt elváltak, hogy Blatter sportpolitikusi karrierje beindult volna. Ám amikor elkezdett felfelé ívelni a ranglétrán, ízlése is változott: a jóval fiatalabb hölgyeket részesítette előnyben, akik nem tudtak ellenállni a sokcsillagos szállodákba szóló meghívóknak és a márkás pezsgőknek.

Blatter második felesége Barbara Kaser lett, aki a korábbi FIFA-főtitkár, Helmut Kaser lánya. A kapcsolatot az apuka nem nézte jó szemmel, olyannyira, hogy a FIFA-hoz került Blatter és Barbara esküvőjére sem ment el. Helmut Kasert aztán pont Sepp Blatter követte a főtitkári pozícióban, az apóst pedig kirúgták a FIFA-tól. Barbarával tíz év után váltak el.

A kilencvenes évek közepén aztán behálózta lánya barátnőjét, a lengyel Ilona Boguskát. Amikor összeköltöztek, Sepp Blatter már 59 éves volt, hátproblémákkal is küszködött, míg Boguska harminc évvel fiatalabb volt nála. Először hét évig voltak együtt, akkor Blatter lányának egy másik barátnője zavart be a képbe. A kétezres évek elején a harmincas éveinek elején járó Graziella Biancáról van szó, akit el is vett feleségül – ő lett a harmadik neje. Blatter ekkor szenvedett először vereséget: már a FIFA elnökeként kérte II. János Pál pápát, hogy adjon speciális engedélyt számára templomi esküvőre. Ám a korábban kapusként sokat focizó egyházfő tartotta magát a római katolikus egyház szabályaihoz, így a második válást követően Blatter nem tarthatott templomi esküvőt.

A nő mellett Blatter egyébként megváltozott, mégsem maradt sokáig Graziellával, nem sokkal a házasság után visszatért korábbi barátnőjéhez, Ilonához, akivel aztán 2009-ben szakított. Blatter diplomáciai érzékét dicséri, hogy egyik nő sem mondott róla soha egy rossz szót sem.


A Blatter-sztori főbb állomásai


Blatter és a női foci

Akármilyen jól is tudott bánni a nőkkel, a női labdarúgás sosem volt a szíve csücske, sőt már karrierje kezdetén sem volt éppen feminista. Karrierje elején ugyanis elfogadta egy olyan társaság elnöki posztját, amely azért lobbizott, hogy a nők hordjanak harisnyát harisnyatartóval egy olyan korban, amikor a harisnyanadrág már elterjedt volt.

Ugyanezt a sovinizmust vitte magával focipolitikai karrierje során, egy alkalommal például azt tanácsolta a női focistáknak, hogy viseljenek olyan rövid nadrágokat, mint a röplabdások, mert az szexibb.

A véleményükre pedig szakmailag sem különösebben ad: most éppen a jövő évi kanadai világbajnokság kapcsán áll a bál. A focistanők nagyobb része egy FIFA-felmérésben jelezte, hogy nem akar műfüvön focizni a tornán, Blatterék mégis úgy döntöttek, jó lesz az, sőt, terveik szerint a férfiversenyeken is elterjesztenék a futballra nem kifejezetten alkalmas felületet.


Olympics Day 13 - Women's Football Final - Match 26 - USA v Japan

Blatter a 2012-es londoni olimpián pacsizik az ezüstérmes japánokkal


Nem jó, hanem nagyon jó

Blatter egyébként néha még visszatér a svájci Vispbe, hiszen itt él egyetlen gyermeke, Corinne, aki egy helyi vendéglőshöz ment feleségül, egy lányuk született, akit Sepp Blatter „a legnagyobb ajándéknak” nevezett egyszer. Hazatérni vonattal szokott, egy kis lakása van a főtéren, a hegyi kisváros népe pedig máig hősként kezeli.

Rengeteg díjat, kitüntetést kapott karrierje során, olyan országokban, mint például Bahrein, Dél-Afrika, Japán vagy Franciaország. Nem csoda, ha nagyképű: egyszer megkérdezték, mi a kedvenc kikapcsolódása, erre azt válaszolta, hogy imád szúdokuzni. „Nem jó vagyok, hanem nagyon jó” – tette hozzá.Nagyképűségére jellemző, hogy filmet forgattatott a FIFA-ról, amelyben Tim Roth alakította Sepp Blattert. A csodálatos mű a szövetségnek hat és fél milliárd forintnyi pénzébe került, ehhez képest a svájci premierre csupán százötvenen váltottak jegyet. Október elejéig mindössze negyvenkilencmillió forintnyit hozott a konyhára a film, amelyet sokan csak a FIFA PR-akciójának tartanak. Nyilván a nézők is érzik azt, amit a főszereplő Tim Roth is megfogalmazott, amikor kézhez kapta a forgatókönyvet:


Hol van ebből a korrupció? Hol az összes hátba szúrás, a simlis megállapodások?