Címlapon védi Magyarországot a berlini Tagesspiegel

-

A Magyarországgal szembeni kritika tisztességtelen. A menekültekkel való európai szolidaritás kérdésében Németország kettős mércét alkalmaz, írja a berlini Tagesspiegel egyik vezető szerkesztője, a napilap portálján.


Jó okkal lehet bírálni Orbán Viktort a demokráciáról és az emberi jogokról vallott nézeteiért, de nem tisztességes Magyarországot és más közép-kelet-európai országokat szégyenpadra ültetni és felmenteni a régebbi nyugat-európai tagországokat, amelyek sokkal inkább rászolgáltak a kritikára, vélekedik publicisztikájában Christoph von Marschall vezető szerkesztő, a lap washingtoni tudósítója.

A dublini rendszer lehet helytelen vagy elavult, de ennek értelmében az az ország felel a menekültek regisztrációjáért, ahol az illető először belép az EU területére. Ennek ellenére Németországban 2015 első felében a 400 ezer menedékkérő közül 170 ezret regisztráltak, és ezt rögtön Magyarország követi 66 ezer 500 regisztrációval, miközben Olaszországban és Franciaországban 30-30 ezer regisztráció történt, Görögországban pedig csak 6 ezer, sorolja von Marschall az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatait. A lakosság számához képest tehát Magyarország több mint 10-szer nagyobb arányban vette ki a részét a regisztrációból, és Lengyelország is annak ellenére fogad menekülteket, hogy nem számít célországnak.

A számok és a reakciók Németországban arról tanúskodnak, hogy aki továbbengedi a menekülteket, mint Görögország és Olaszország, az rendben van, de aki megpróbálja betartani a szabályokat, az szégyenpadra kerül, ráadásul a menekültek is azt hihetik, hogy szabadon megválaszthatják a menedéket nyújtó országot, áll a cikkben, melynek az a konklúziója, hogy az év végéig Németországba érkező akár egymillió menekült miatt az országnak szövetségesekre lesz szüksége az uniós szabályok betartásához.