Cigicsempészek ellen vesz 20 millióért drónokat a NAV

Fotó: VS.hu / Dániel Szabó

-

A NAV 19,79 millió forintos szerződést kötött a Scorpio Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel „pilóta nélküli repülő eszköz” beszerzésére, talált rá az Origo a Közbeszerzési Értesítőben. Az eszközöket a cigarettacsempészet elleni harcban használná fel az adóhivatal.


A drónokat egyébként uniós forrásból vette a hivatal, mivel az Európai Unió támogatja a bűnüldözési módszerek fejlesztését, így rendszeresen írnak ki ilyen témájú pályázatokat -válaszolta az Origo érdeklődésére a NAV.


Mint írják, a közbeszerzési eljárás folyamatban van. „A program keretében beszerzendő eszközöket elsősorban a cigaretta és dohány csempészettel kapcsolatos ellenőrzési és bűnüldözési (például megfigyelési) feladatokhoz kívánjuk felhasználni. Nem titok, hogy e tekintetben az észak-alföldi régióban van a legtöbb feladata a kollégáknak. Hogy pontosan hol és mikor fogjuk bevetni ezeket a speciális eszközöket, azt mindig a konkrét ellenőrzési és bűnüldözési szakmai igények fogják eldönteni” – írja az adóhivatal.

Ennél több információt azonban nem közölt a NAV, tehát továbbra sem tudjuk, hogy a húsz millió forintért hány drónt fognak beszerezni.