Cigányok tiltakoztak kétezer nemzetiségi regisztrációs kérelmet érvénytelenítve

Fotó: MTI/Kallos Bea / MTI/Kallos Bea

A választási nemzetiségi regisztráció miatt tiltakozott az Országos Roma Önkormányzat épülete előtt az Magyarországi Cigány Párt.


Több mint kétezer érvénytelenné tett nemzetiségi regisztrációs kérelmet hagyott az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) budapesti székháza előtt a Magyarországi Cigány Párt (MCP) azért, hogy felhívja a figyelmet arra: ha a roma szavazók nemzetiségként regisztrálják magukat, elveszítik azt a jogot, hogy pártokra szavazzanak az országgyűlési választásokon. Radics József, a párt Pest megyei tagszervezetének elnöke az épület előtt újságíróknak elmondta, több mint kétezer regisztrációs kérelmet gyűjtöttek össze Pest megyei településeken élő cigány emberektől. Az íveket tollal áthúzva érvénytelenítették. „Nem írjuk alá a kérelmeket, mert nem szeretnénk elveszteni azon jogunkat, hogy pártokra szavazhassunk a tavaszi országgyűlési választáson” – hangsúlyozta Radics József, hozzátéve: „elsősorban magyarok vagyunk”, és nem akarunk kizárólag az ORÖ által összeállított listára szavazni. Közölte: kaptak olyan jelzéseket, hogy egyes helyeken a közfoglalkoztatási programban csak akkor alkalmaznak cigány embereket, ha romaként regisztrálják magukat az országgyűlési választásra. A regisztrációval Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, az ORÖ elnökét támogatják. A Pest megyei tagszervezeti elnök és Kiss Norbert, az MCP Pest megyei elnökhelyettese a regisztrációs kérelmeket szerette volna átadni Farkas Flóriánnak, de többszöri csengetés ellenére sem nyitottak ajtót nekik, ezért a nemzeti színű szalaggal átkötött íveket az ajtó előtt hagyták. A sajtótájékoztató végén rendőrök érkeztek a Dohány utcai épülethez, amely előtt nem intézkedtek, egyikük – többszöri csengetés után – bement a székházba. Képünkön Horváth Aladár, a Magyarországi Cigány Párt budapesti szervezetének elnöke a szervezet alakuló ülését követően tartott sajtótájékoztatón a budapesti Fehér Páva Hotel éttermében 2013. november 30-án.


A napokban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szólította fel a Nemzeti Választási Irodát (NVI) a névjegyzékekkel kapcsolatos kérelmezési eljárás átalakítására, mert a jelenlegit adatvédelmi szempontból rendkívül aggályosnak tartja. A nemzetiségi regisztráció intézményét a hazai nemzetiségi kisebbségek több szervezete is ellenzi. Részben azért, mert ha valaki nemzetiségiként regisztrálja magát, a pártok listájára nem szavazhat, ez szerintük megfosztja őket attól,  hogy formálhassák az ország jövőjét, hiszen az összes nemzetiség nem küldhet képviselőt a parlamentbe, legfeljebb egy súlytalan „díszképviselőt, szószólót”. A Magyarországi Cigány Párt (MCP) nemrégiben szólította fel a nemzetiségi választópolgárokat, hogy ne regisztrálják magukat nemzetiségiként, helyette magyar állampolgárként szavazzanak a számukra legrokonszenvesebb pártra. A párt korábban az államfőtől és az alapvető jogok biztosától is hiába kért állásfoglalást arról, hogy alkotmányos-e a kisebbségeket lajstromba vetetni és ezzel megfosztani őket attól, hogy pártlistára szavazzanak. A Ne regisztrálj! mozgalom pedig már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetiségi listára csak olyan cigány jelöltek kerülhetnek, akiket az Országos Roma Önkormányzat választ, amelynek elnöke a fideszes Farkas Flórián, aki most is parlamenti képviselő. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, volt LMP-s jelenleg PM-es színekben politizáló független fővárosi képviselő a Ne regisztrálj!  kampányban külön videoüzenetben magyarázta, szerinte miért csapda a nemzetiségi regisztráció. A Ne regisztrálj! kampányhoz csatlakozott az Országos Örmény Önkormányzat is.

Fidesz: nem diszkriminatív a törvény

A fideszes országgyűlési képviselő Gulyás Gergely nem tartja diszkriminatívnak a választási törvény nemzetiségi listákra vonatkozó passzusait. A törvény kidolgozásához aktívan hozzájáruló Gulyás szerint a nemzetiségek ugyanúgy beleszólnak az Országgyűlés összetételébe, hiszen a nemzetiségi listán megválasztott képviselők a pártok számára kiosztható 93 listás képviselői hely számát csökkenti majd. Ha mondjuk egy német, egy horvát és egy cigány nemzetiségi képviselő jut be a parlamentbe, akkor az országos pártok között csak 90 helyet osztanak szét Gulyás Gergely elmondása szerint.