Cigány ételek, minden napra

Fotó: Zirig Árpád

-

Egyszerű alapanyagok, szép kiadvány: a cigány konyháról szóló szakácskönyv a karácsonyi szezon sztárja lehet.


Egy újabb, a blogoszférából kinőtt szakácskönyv jelent meg a piacon: a Romani Gastro immár offline is böngészhető. A címéből kiindulva a cigány konyháról van szó benne, és ez így is van. Részben. Mert a szerzők, Budai Zsanett és Tonté Barbara többet akartak annál, hogy autentikus – vagy annak tartott – cigány receptek gyűjteményét reciklálják. Ők a korszerű, a megújuló cigány konyhát mutatják meg. És persze leginkább azt, mit és hogyan szeretnek főzni.

Mert, ugye, ez lenne a lényeg: hogy a főzés örömet okozzon mindenkinek.


Szép és áttekinthető

A végeredmény – a könyv maga – szeretni való és kedves. Érezni, hogy a szerzőknek szívügye volt, hogy elkészüljön. A receptek leírása egyszerű és logikus, nem okoz gondot követni a folyamatot, a hozzávalókat is áttekinthetően sorolják fel. Nagyszerűek a fotók, szellős, szemrevaló a tördelés, a piktogramok gyorsan eligazítanak a szezonalitás ügyben, tájékoztatnak gluténről, laktózról, húsról. Lapozgatni, a recepteket olvasni kellemes időtöltés. A recenzens kezében a bodagnál nyílt ki a kötet, ami azonnal régi és nagyon kedves emlékeket ébresztett, a sok évtizeddel ezelőtti időkét, amikor nagynénje bodagot készített, ha éppen kovásztalan kenyér kellett. Finom volt.


Így néz ki a gránátalmás báránymáj


Nyilván sokakat az érdekel persze, hogy akkor milyen is a cigány konyha. A receptek alapján többek között olyan, mint a magyar. De a gránátlamás báránymáj akár arab étel is lehetne, úgy is jó lenne. A narancsos bárányragu pedig bárhol elmenne. Ahogy a körtés oldalas is ellenállhatatlannak tűnik. Persze az is kiderül, hogy ez alapvetően a szegények konyhája, azoké, akiknek a kacsaszárny már fényűzésnek számít (bár ettől még persze finom), akik kényszerűségből kitalálják a babos tésztát. A krumplis hurkát ott találták fel, ahol igazi hurkára nem telik.

De a könyvben lévő receptek már csak utalnak a szegénységre. Gyakran szerények ugyan, egyszerű alapanyagokkal dolgoznak, de pont ezért tűnik olybá, hogy a megújult, újraértelmezett cigány konyha fogásai – ezek, amiket a könyv megmutat – bármelyik háztartásba beilleszhetők.

Külön jó pont, hogy a töltött káposztából két recept is van a könyvben, és az egyiket szármának nevezik.


Budai Zsanett – Tonté Barbara: Romani Gastro, Libri Kiadó 2016, 3999 forint, 128 oldal